Mit főzzek, ha zárva van a bolt?

nlc | 2017. Március 15.
Nem volt időd bevásárolni, vagy máshogy alakult a program, és mégsem mentetek kirándulni, a boltok zárva, neked pedig fogalmad sincs, hogy mi legyen az ebéd? Hozunk pár tippet, amit a kamra/hűtő tartalmából is könnyedén elkészíthetsz.

Természetesen nem abból indulunk ki, hogy tele van a hűtő: speciális alapanyagokkal most nem számolunk, egyszerű, gyors, alapfelszereltségből is előállítható recepteket hoztunk. 

Kezdjük a reggelivel! Ha van otthon tojás, egyből rengeteg lehetőség nyílik előttünk: az egyszerű rántottától kezdve a zöldségekkel feldobott verziókon át az elegáns gőzölt tojásig sokféle reggeli készülhet. Ha még liszt és tej is van otthon, akkor süthetünk amerikai palacsintát is reggelire, amit feldobhatunk egy kis fahéjjal párolt almával, lekvárral vagy banánkarikákkal – attól függően, mi van még a kamrapolcon. 

Maradék kenyérből vagy kalácsból készíthetünk egy finom melegszendvicset is reggelire: a kenyérhez a vaj-sonka-sajt kombinációt egy kis besamellel kiegészítve isteni Croque Monsieur-t készíthetünk, de kerülhet a melegszendvicsbe mustártól kezdve paradicsomszószon keresztül almaszeletig minden, amit otthon találunk éppen. Ugyanígy az édes melegszendvicsekhez is bátran használjuk a kamra kincseit: mogyorókrém, lekvár, kis darab marcipán, mirelit gyümölcs is kerülhet bele, elrontani szinte lehetetlen!  

Sütőben sült omlett

Hozzávalók 2 személyre:

Villával keverjük össze a tojásokat, és öntsük hozzá a tejet. Adjuk hozzá a kockára vágott sonkát, a felaprított snidlinget, ízesítsük csipetnyi sóval. Kerek sütőtálkákat kenjünk ki vajjal és kanalazzuk bele a masszát. A tetejét szórjuk meg reszelt sajttal. Tegyük előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.

Édes melegszendvics szikkadt kalácsból

Hozzávalók:

A kalácsot vékony szeletekre vágjuk, a banánt felszeleteljük. A kalácsszeleteket megkenjük Nutellával, ráhelyezzük a banánkarikákat, és szeletelt mandulával szórjuk meg. Két megpakolt kalácsszeletet összefordítunk, és szendvicssütőben megsütjük.

Ebédre készíthetünk egy egyszerű levest: ha krumpli és hagyma van otthon, akkor már nagy baj nem lehet: francia hagymalevest is készíthetünk, de nagyon finom a burgonyakrémleves is. Különösen ha van hozzá egy kis kolbász vagy baconchips, de ha egyikhez sincs alapanyag, akkor akár reszelt sajtból is készülhet sajtchips, vagy kenyérből kruton, és máris kész a finom levesbetét. Ha van otthon brokkoli vagy karfiol, azokat is használjuk el, 3-4 hozzávalóból már nagyon finom krémlevest készíthetünk.

Burgonyakrémleves kolbászchipsszel

 

Hozzávalók 4 személyre: 

A burgonyát megmossuk, meghámozzuk. A hagymát apró kockákra vágjuk. Egy lábast előmelegítünk, majd beleöntjük az olajat, és megfonnyasztjuk rajta a hagymát. Rádobjuk a felkockázott burgonyát, felöntjük 1 liter vízzel, belereszeljük a fokhagymát, és puhára pároljuk a krumplit. Ezt követően botmixerrel pépesítjük. Sózzuk, borsozzuk, beállítjuk a sűrűségét (ha kell, vizet vagy zöldséglevet adunk hozzá), majd ha elkészült, belekeverjük a tejfölt. Ezzel már nem főzzük. A kolbászszeleteket sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, és 180 ºC-on 5 perc alatt ropogós chips állagúra sütjük. A kisült zsírral tovább ízesíthetjük a levest.

 

A második fogás lehet egy tészta: spagetti, penne, makaróni – akármi is van otthon, abból már biztos, hogy össze lehet állítani egy finom fogást. Tojás, tejszín, tej segítségével készíthetünk finom szószt, és onnantól kezdve már tényleg azzal gazdagíthatjuk, amit otthon találunk. Kerülhet bele kolbász, olíva, gomba, bacon, sonka, aszalt paradicsom, zöldborsó, kukorica, de még akár ananász is. Sorolhatnánk még hosszasan, mi minden, elrontani szinte lehetetlen. Ugyanez igaz a rizottóra is – bátran és kreatívan használva az otthon épp fellelhető alapanyagokat, isteni finom rizottót készíthetünk!. 

Sütőben sült sajtos tészta

 
 
 

Hozzávalók:

A tésztát sós, olajos vízben félig megfőzzük. A hagymát és a fokhagymát egy evőkanál vajon megpároljuk, majd félretesszük. Egy másik edényben a lisztet picit megpirítjuk a vajon, majd hozzáadjuk a tejet, habverővel közepesen sűrű besamelt készítünk, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a kolbászt és a sajtot, majd összekeverjük a tésztával, kivajazott tepsibe tesszük, és 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük. 

Citromos-fokhagymás rizottó zöldborsóval

 

Hozzávalók: 

2-4 adaghoz

  1. Olvaszd fel a vajat egy serpenyőben. Párold rajta kicsit a hagymát és a fokhagymát.
  2. Öntsd rá a rizst és pirítsd 1 percig.
  3. A zöldségalaplé körülbelül egyhatodát öntsd először hozzá. Ha felszívódott, a maradékot két részletben add hozzá.
  4. Keverd hozzá a borsót és a citromlevet és főzd még 3-4 percig.
  5. Reszelt parmezánnal megszórva és friss petrezselyemmel megkínálva tálald. Jó étvágyat!

Még egy alap-kamrakészletből is könnyedén készíthetünk egy gyors desszertet. Az egyszerű tejberizstől a könnyű joghurthabon keresztül a muffinokig sok minden készülhet néhány alapanyagból. Érdemes a gyümölcsök között is körülnézni, vagy akár a mélyhűtőből elővenni a tavaly eltett málna vagy epertartalékokat: hamarosan úgyis itt a friss gyümölcs, épp itt az ideje elhasználni a régieket. 

Csokis bögrés muffin

Az étcsokit a vajjal kis lángon összeolvasztjuk. A tojásokat a cukorral felhabosítjuk, hozzáadjuk a sütőporos lisztet, majd az olvasztott vaj-csoki keveréket, és fakanállal elkeverjük, a tejjel lazítjuk. Muffinsütő mélyedéseibe muffinpapírokat teszünk. 1,5 evőkanálnyi mennyiségekben elosztjuk a mélyedésekben a tésztát. 180 fokon 20-25 percig sütjük.

 

Joghurtos bögrés süti

Hozzávalók:

Egy öblös tálban fakanállal dolgozd össze a joghurtot, az olajat és a cukrot. Add hozzá egyenként a tojásokat, minden egyes darab után jól átkeverve. Keverd bele a sütőporral elkevert lisztet is. Ezt érdemes háromszori vagy négyszeri adagokban hozzáadni.

A masszát öntsd egy vajjal, liszttel kikent, 18 centi átmérőjű tortaformába. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd kb. 40 percig.

Vacsorára készíthetünk egy salátát, vagy egy finom zöldségfasírtot, de egy focacciához sem kell sok minden, azt is össze lehet állítani néhány alapanyagból. Olyan egyszerű, gyors vacsorában érdemes gondolkodni, ami egy átlagos hétköznap is bevethető. Nálunk most a sajtgolyó és az örök favorit, a töltött burgonya került elő, de a töltött gomba és a bruschetta is jó megoldás lehet a nap végére.

Sajtgolyó 20 perc alatt

Hozzávalók:

1 bögre = 2,5 dl

1. A sajtot lereszeljük.

2. Összegyúrjuk a liszttel, a tojással és a sóval.

3. Forró, bő olajba teáskanálnyi golyókat teszünk, és aranyszínűre sütjük őket. A golyókat teáskanállal kanalazzuk, és vizes kézzel formázzuk golyóvá. A kezünkből a golyócskákat egyenest az olajba pottyantjuk. Négy-öt golyónként elég vizezni 🙂

4. Forrón és hidegen egyaránt finom, erősen javallott mellé tartármártást bekeverni 🙂

Baconös-sajtos héjában sült krumpli

Hozzávalók:

A sütőt először is melegítsd fel 200 fokra a héjában sült krumpli elkészítéséhez.

A krumplikat alaposan mosd le, még jobb, ha a héját szivaccsal jól átdörzsölöd. Vágd hosszában félbe, locsold meg mindet az olívaolajjal, ízlés szerint sózd. Csomagold alufóliába, majd helyezd tepsire. Told a tepsit a sütőbe és 25-30 perc alatt süsd puhára a krumplit.

Közben kockázd fel a bacont, serpenyőben pirítsd meg. Reszeld le a sajtot is. A fokhagymát préseld le és keverd a tejfölhöz, ha szükséges, ízlés szerint sózd.

A sütési idő lejártát követően hagyd még a fóliában 5-10 percre a krumplikat, majd bontsd ki. A krumplik közepét kissé vájd ki. A kiszedett krumplit keverd össze kevés reszelt sajttal és tejföllel, majd halmozd vissza a fél krumplik közepére. Szórd meg reszelt sajttal és baconnel, és 10 percre told vissza a forró sütőbe. Ha kissé megpirult a teteje, kész is vagyunk. Kínálj mellé fokhagymás tejfölt, salátát.

Exit mobile version