Ajánlottunk már hétvégi menüt vegáknak, sajtimádóknak, készítettünk hétvégi menüt lisztmentes fogásokból, így most eljött az ideje, hogy a mindenevőkre is gondoljunk. Van itt minden, túrós palacsinta, csirke, bacon és a nap végére egy kis tészta is – csak mérlegre ne álljatok utána!
Túrós palacsinta csokoládéöntettel
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg túró
- 2 tojás szétválasztva
- 2,5 dl tej
- liszt
- 1 ek. cukor
- csipet só
- olaj a sütéshez
- 10 dkg étcsokoládé
A túrót villával törjük át, keverjük el 1 dl tejjel, 2 tojássárgájával, csipet sóval, a cukorral, a habbá vert tojásfehérjével és annyi liszttel, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt, kenjük meg kevés olajjal, majd evőkanállal formázzunk a forró olajba köröket a tésztából. Süssük meg az egyik oldalukat, majd fordítsuk meg, és a másik oldalt is süssük készre. A kockákra tört csokoládét kis lábosban a maradék 1,5 dl tejjel együtt nem túlhevítve, folyamatosan kevergetve olvasszuk fel, ezt az öntetet kínáljuk a palacsintához.
Baconbe tekert datolya mandulával töltve
Hozzávalók:
- 20 szem magozott datolya
- 20 szem egész mandula
- kb. 10 dkg szeletelt bacon
1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és előkészítünk egy tepsit / sütőtálat.
2. A bacont kisebb darabokra vágjuk (egy szeletet kb. harmadolunk).
3. Mandulát teszünk a datolya magjának helyére, majd a töltött datolyát betekerjük egy kisebb darab baconbe. Sütőbe toljuk és kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Zöldborsós csirke krémsajtos-kapros krumplipürével
Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg csirkemellfilé (szeletelve)
• 50 dkg zsenge zöldborsó (pucolt mennyiség)
• 20 dkg füstölt tarja/angolszalonna
• 2 dl főzőtejszín
• 2 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• olívaolaj
• 80 dkg burgonya
• 20 dkg natúr krémsajt
• kb. 1,5 dl tej
• 1 csokor kapor
A hámozott, kockákra vágott burgonyát sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, villával törjük össze a tejjel és a krémsajttal együtt. Sózzuk, ha szükséges, keverjük hozzá az aprított kaprot. A sózott, borsozott csirkemellszeleteket egy nagy serpenyőben olívaolajon süssük oldalanként 5-6 perc alatt készre. Tegyük félre. A visszamaradt zsiradékon pirítsuk meg az apróra kockázott füstölt tarját. Adjuk hozzá az aprított fokhagymát, a zsenge borsót, egészen kevés vizet, és pároljuk a borsót puhára. Amikor a borsó megpuhult, öntsük fel a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, szedjük a raguba a kisült hússzeleteket, végül forraljuk össze. Tálaljuk a krumplipürével.
Narancsos-kókuszos sütemény
Hozzávalók 10 szelethez:
• 1 nagy narancs
• 20 dkg liszt
• 8 dkg cukor
• 1 dl étolaj
• 5 dkg kókuszreszelék
• 1 tk. sütőpor
• 1,5 dl tej
• 1 egész tojás
• 5 dkg étcsokoládé
• vaj és liszt a forma kikenéséhez
A sütőt melegítsük elő 180 ˚C-ra. A megmosott narancs héját reszeljük le, levét facsarjuk ki. Egy nagy tálban keverjük alaposan össze a hozzávalókat. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy gyümölcskenyérformát. Szedjük át bele a tésztát, majd süssük készre 45 perc alatt. Hagyjuk a formában kihűlni, majd borítsuk ki. Csorgassuk meg a vízgőz felett megolvasztott étcsokoládéval, hagyjuk rádermedni.
Kelkáposztás carbonara
Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg orsótészta
• 35 dkg kelkáposzta
• 20 dkg húsos szalonna
• 2 gerezd fokhagyma
• olívaolaj
• 4 tojás
• só, frissen őrölt fekete bors
Egy nagy serpenyőben a felkockázott szalonnát süssük zsírjára az aprított fokhagymával együtt, adjuk hozzá a felkockázott kelkáposztát, kevergetve pároljuk puhára, itt-ott süssük ropogósra a káposztát. Enyhén verjük fel a tojásokat, szórjuk meg bőségesen frissen őrölt borssal, adjunk hozzá kevés sót. A tésztát főzzük ki lobogó, sós vízben, szűrjük le, szedjük azonnal a szalonnás serpenyőbe, és öntsük rá a tojást (már ne égjen a serpenyő alatt a tűz), keverjük el, azonnal tálaljuk.