nlc.hu
Gasztro
Zserbólabdák linzertalpakon

Zserbólabdák linzertalpakon

A zserbó ízeit idézzük meg ezekkel a zserbólabdákkal: van ebben is baracklekvár, darált dió, a tetején csoki, az alján linzer - épp csak a formája lett más. A húsvéti vendégváró asztalon is jól fog mutatni!

Hozzávalók 25 -30 db-hoz:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1-2 evőkanál hideg víz

A zserbólabdákhoz:

  • 15 dkg aszalt sárgabarack
  • 15 dkg darált dió
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál baracklekvár
  • kevés baracklekvár
  • 5 dkg étcsokoládé

Először elkészítjük a linzertalpakat:

A lisztet egy tálba mérjük, és hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat.  Fontos, hogy a vaj hideg legyen!

Zserbólabdák linzertalpakon

Elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, és 1-2 evőkanál hideg vizet, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.  Nem szabad sokáig gyúrni a tésztát!

Zserbólabdák linzertalpakon
Zserbólabdák linzertalpakon
Zserbólabdák linzertalpakon

Cipót formázunk a tésztából, folpackba csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük. Ez fontos lépés, nem szabad kihagyni!

Zserbólabdák linzertalpakon

A tésztát lisztezett gyúródeszkán  3-5 mm vékonyra nyújtjuk,  és kis formákat szúrunk ki belőle. Nem érdemes vékonyabbra nyújtani, mert akkor a tészta is könnyebben szakad, és a sütemény is el fog törni, de vastagabb se legyen, hogy ne legyen a linzer púpos.

Zserbólabdák linzertalpakon

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a darabokat, és 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Zserbólabdák linzertalpakon
Zserbólabdák linzertalpakon

Közben elkészítjük a zserbólabdákat: az aszalt sárgabarackot aprítógépben ledaráljuk, hozzáadjuk a darált diót, a porcukrot és a baracklekvárt, és összegyúrjuk, majd gombócokat formázunk belőle.

Zserbólabdák linzertalpakon
Zserbólabdák linzertalpakon
Zserbólabdák linzertalpakon
Zserbólabdák linzertalpakon
Zserbólabdák linzertalpakon

Ha a linzer kihűlt, egy pici baracklekvárpötty segítségével ráragasztjuk a zserbólabdákat, és olvasztott csokival locsoljuk meg, amit hűtőben hagyunk megdermedni.

Zserbólabdák linzertalpakon

Zserbólabdák linzertalpakon

 Zserbólabdák linzertalpakon

 

Zserbólabdák linzertalpakon
Zserbólabdák linzertalpakon

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top