A quiche elképesztően sokoldalúan felhasználható francia finomság: gyakorlatilag bármilyen szezonális töltelék kerülhet bele, legyen szó zöldségekről, halról, húsról, vagy akár édes töltelékről. Elkészíteni pofonegyszerű, szóval nem árt jól megtanulni a tésztát, mert villásreggelire, finom salátával pedig könnyű ebédnek vagy vacsorának is tökéletes lehet!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 250 gramm liszt
- 1 tojás
- 150 gramm vaj felkockázva
- 1 evőkanál hideg tej
- 1 csipet só
- 1 csipet cukor
A töltelékhez:
- 1 csésze reszelt cheddar sajt
- egy fél szár póréhagyma felkarikázva
- 1 csomag bébispenót
- 1/4 csésze friss bazsalikom nagyobb darabokra vágva
- 110 gramm kecskesajt apróra morzsolva
- egy doboz koktélparadicsom felekben
- 6 nagyobb tojás
- 1 és 1/4 csésze mandulatej
- só és bors
- friss bazsalikom a tálaláshoz
Elkészítés:
1. A lisztet szitáljuk egy tálba, üssük a közepébe a tojást, adjuk hozzá a kockázott vajat, a tejet, a sót és a cukrot, és határozott mozdulatokkal gyúrjuk sima tésztává. Ha összeállt, hagyjuk a hűtőben 15-20 percig pihenni!
2. A töltelékkel béleljünk ki egy piteformát, hogy a falakra is jusson a tésztából!
3. A pite alját szórjuk meg cheddar sajttal, majd szórjuk rá a póréhagymát is!
4. Ezután következhet egy réteg bébispenót, majd a bazsalikom is! Villával törjük össze a kecskesajtot, ezt is szórjuk a quiche-be! Végül rendezzük el rajta a félbevágott paradicsomokat is.
5. Egy nagy tálban keverjük össze a felvert tojásokat a mandulatejjel, ízesítsük sóval és borssal! Öntsük a quiche-be a keveréket!
6. A quiche-t előmelegített sütőben 220 fokon 40-50 percig süssük, míg a quiche megbarnul kicsit! Friss bazsalikommal megszórva tálaljuk!