Az Anna Pavlova balerina tiszteletére készült édesség nem habcsók, de valami egészen hasonló: tömény, édes, könnyeden sűrű édesség. Nem kell hozzá sok alapanyag, de az elkészítése viszonylag trükkös, szóval érdemes türelmesen kísérletezgetni vele.
Erre itt a remek alkalom, hiszen úgyis jön a hétvége, ami tökéletes idő lehet egy pavlovapróbára!
Hozzávalók:
- 5 tojásfehérje
- 1/4 teáskanál borkősav
- 1 és 1/4 csésze kristálycukor
A töltelékhez:
- 2 csésze zsíros habtejszín
- 1/2 csésze porcukor
- 3/4 csésze citromkrém
- 3/4 csésze málnalekvár
- 2 csésze friss málna
- 2 evőkanál frissen reszelt citromhéj
Elkészítés:
1. Egy tálban verjük fel a tojásfehérjét és a borkősavat a kristálycukorral, míg kemény habot nem kapunk! Két sütőpapírral bélelt sütőben rajzoljunk egy tányér segítségével egyforma méretű köröket, majd fordítsuk meg a papírokat, hogy a tinta látható legyen, de ne érintkezzen a krémmel! Oszlassuk el egyenletesen a tésztát a két azonos méretű körben! 120 fokos, előmelegített sütőben süssük meg a habot 60-75 perc alatt! (Akkor jó, ha a széle már kezd aranybarna lenni.)
2. A krémhez verjük fel a tejszínt a porcukorral, míg könnyed habot kapunk. Adjuk hozzá a citromkrémet és a málnalekvárt – forgassuk óvatosan össze!
3. Az első réteg “tortalapra” halmozzuk rá a krém felét, szórjuk meg málnaszemekkel és egy evőkanál citromhéjjal. Ismételjük a második réteghez!