Gasztro

Békebeli finomság: így készül a túrós batyu

Friss péksütemény illatára ébredni az egyik legjobb érzés a világon - különösen, ha olyan finomság kerül aztán az asztalra, mint a nagymaminál sokszor kóstolt túrós batyu.

 

Túrós batyu

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 8 dkg puha vaj
  • 2 csipet só
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál cukor

A töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 2 evőkanál búzadara
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola
  • 2 db tojás

A lekenéshez:

  • 1 db tojás

Az élesztőt 1 dl kevés cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.

Békebeli finomság: így készül a túrós batyu
Békebeli finomság: így készül a túrós batyu

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, és a sót, majd a közepébe mélyedést készítünk, és hozzáadjuk a tojást, a maradék tejet, majd az élesztős tejet.

Békebeli finomság: így készül a túrós batyu
Békebeli finomság: így készül a túrós batyu
Békebeli finomság: így készül a túrós batyu
Békebeli finomság: így készül a túrós batyu
Békebeli finomság: így készül a túrós batyu

Dagasztani kezdjük, majd hozzáadjuk a puha vajat, és beledolgozzuk.

Békebeli finomság: így készül a túrós batyu
Békebeli finomság: így készül a túrós batyu

Ha már nem ragad a tálhoz a tészta, gombócot formázunk belőle, és letakarva, meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.

Békebeli finomság: így készül a túrós batyu
Békebeli finomság: így készül a túrós batyu

A mazsolát vízbe áztatjuk.

Békebeli finomság: így készül a túrós batyu

A töltelékhez a túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a cukrokat és a búzadarát, és a tojások sárgáját. 

Békebeli finomság: így készül a túrós batyu

 

Békebeli finomság: így készül a túrós batyu
Békebeli finomság: így készül a túrós batyu

Lecsepegtetjük a mazsolát, és a masszához keverjük.

Békebeli finomság: így készül a túrós batyu

A tojások fehérjét habbá verjük, és óvatosan összeforgatjuk a túrós keverékkel.

Békebeli finomság: így készül a túrós batyu

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk –kb. 50×60 cm-es méretű téglalappá, amiből 10×10 cm-es darabokat vágunk.

Békebeli finomság: így készül a túrós batyu
Békebeli finomság: így készül a túrós batyu

Minden tésztadarab közepére teszünk 1 evőkanálnyi túrós tölteléket, majd a négyzetek sarkait felhajtjuk, és középen, ahol összeérnek, kicsit csavarunk rajtuk egyet.

Békebeli finomság: így készül a túrós batyu
Békebeli finomság: így készül a túrós batyu
Békebeli finomság: így készül a túrós batyu

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a batyukat, és letakarva kb. 20 percig pihentetjük, majd tojással kenjük le a tetejüket, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.

Békebeli finomság: így készül a túrós batyu
Békebeli finomság: így készül a túrós batyu
Békebeli finomság: így készül a túrós batyu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top