Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- 170 g tejföl
A töltelékhez:
- 2 kg alma
- 1 citrom leve
- 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
- 2-3 evőkanál cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
A liszthez hozzáadjuk a sütőport, a vaníliás és a porcukrot, és elmorzsoljuk a felkockázott vajjal.
Hozzáadjuk a tojássárgákat és a tejfölt, és összegyúrjuk.
Két cipót formázunk belőle, és folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük kb. 30 percig.
A töltelékhez a meghámozott almákat lereszeljük, ráfacsarjuk a citrom levét, és hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat is.
A pihentetés után lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk az egyik tésztalapot, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és megszórjuk 3-4 evőkanál zsemlemorzsával.
A tölteléket kinyomkodjuk, és a tésztára halmozzuk, egyenletesen elsimítjuk, és beborítjuk a másik kinyújtott tésztalappal.
Villával megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.