Hozzávalók kb. 12 db-hoz:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg hideg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1-2 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
- 5 db alma
- 1 citrom leve
- 3-4 evőkanál cukor
- 1 evőkanál őrölt fahéj
A tetejére:
- 1 tojás
- 2-3 evőkanál barna cukor
A liszthez hozzáadjuk a porcukrot, és elmorzsoljuk a vajjal.
Egy-két evőkanál hideg vizet hozzáadunk, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Gombócot formázunk belőle, és hűtőbe tesszük 30 percre.
Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat meghámozzuk, és felkockázzuk. Meglocsoljuk egy citrom levével, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, és összeforgatjuk.
A tészta kb. felét- 2/3 részét lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és egy kistányért körülrajzolva kisebb köröket vágunk ki belőle.
Ezekkel a tésztadarabokkal béleljük ki a muffinsütő mélyedéseit, úgy, hogy a túllógó részeket levágjuk.
Megszurkáljuk villával a tésztakosarak alját, és megtöltjük az almás töltelékkel.
A maradék tésztából kis tésztalapokat vágunk, és rácsos mintát formázunk belőle a töltelék tetején.
Tojással kenjük le a rácsos tetőt, és barnacukorral szórjuk meg. 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.