Szeretjük nagyon a mamiféle almás pitét is, de néha jólesik egy kicsit újítani a formán. Omlós tészta az alapja ennek is, amit egy szép pitesütő tálba simítunk úgy, hogy az oldalakra is jusson belőle. Erre az alapra kerül a finom fahéjas almatöltelék. Természetesen itt is sokféle variációs lehetőség adódik, kerülhet bele alma mellett körte is, szezonban akár eper, málna, barack vagy szilva.
A tetejére most morzsolt tészta került, de készíthetünk rácsos mintát is, ha a tésztából tésztaszalagokat vágunk, és egymáson átfűzzük a szálakat. Meghinthetjük a tetejét fahéjas barna cukorral, de szórhatunk rá aprított mandulát vagy diót is.
Készíthetjük kisebb formákban is, az egyszemélyes adagokat azonban rövid ideig szabad csak sütni, különben nagyon megpirul a tészta.
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók kb. 26 cm átmérőjű pitéhez:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 15 dkg hideg vaj
- 1 tojássárgája
A töltelékhez:
- 80-100 dkg alma
- 1 citrom leve
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 3 evőkanál cukor
- 1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
A lekenéshez:
- 1 db tojás