Sokak számára a mandulatej (a kesudiótejről nem is beszélve) még mindig valami misztikus, de legalábbis exkluzív italt jelent. Pedig a növényi tejek elkészítése a világ legegyszerűbb mutatványai közé tartozik! Ha házilag készítjük őket, nemcsak a pénztárcánknak, hanem az egészségünknek is jót teszünk, hiszen megkímélhetjük magunkat a felesleges cukroktól és tartósítószerektől. Íme, az alaprecept, amit egy életre megjegyzel magadnak:
Mandulatej házilag
Hozzávalók:
4 adaghoz
- 1 csésze natúr mandula
- 1 ek. vanília kivonat
- 3 ek. méz
- 1 csipet só
- 6 csésze víz
Elkészítés:
- Egy közepes méretű tálba öntsd bele a mandulákat és adj hozzájuk 2 csésze vizet. Hagyd őket ázni egy éjszakán keresztül.
- Öntsd le a manduláról a vizet, és a megpuhult mandulákat öntsd turmixgépbe. Jöhet hozzá a vanília, a méz, a só és 4 csésze víz.
- 90 másodpercig járasd a turmixot, hogy simára keveredjen a tej.
- Egy tiszta konyharuhán keresztül öntsd át egy kancsóba, hogy a sűrűje ne kerüljön a tejbe.
- Tedd hűtőbe 1-2 órára, vagy fogyaszd azonnal.
Tippek:
- Mandula helyett használhatsz bármilyen magot: törökmogyorót, pisztáciát, pekándiót, kesudiót vagy diót is.
- Egy kis kakaó (2 evőkanál) hozzáadásával csokis tejet is készíthetsz.
- Méz helyett más édesítőszerrel is készítheted a tejet: az agavé- vagy a rizsszirup például szuperül működnek.
- Ne feledd, a házi növényi tej nem áll el olyan sokáig, mint a bolti: elkészítés után 2-3 napon belül fogyaszd el és tárold hűtőben!