A franciák és az osztrákok is magukénak tudják a kuglófot, melynek magyar neve is német eredetű egyébként, a Kugelhopf szóból származtatható.
A kuglóf eredetileg csakis élesztős tésztából készülhetett, de ma már sokan – így mi is – a sütőporos verziót sütik gyakrabban. Bár vannak zártabb formák is, érdemes tudni, hogy a kuglóf jellegzetes formáját adó, a forma közepén található “kürtő” praktikus célt szolgál: mivel a viszonylag nagy formába nagy tömegű tészta kerül, ez a “kémény” biztosítja, hogy a tészta tökéletesen átsüljön.
A kakaós kuglóf tésztájába most narancshéj került, a tetejére porcukor, de meglocsolhatjuk olvasztott fehér vagy étcsokoládéval is. Míg meg nem dermed a csoki, szórhatunk rá kókuszreszeléket, manduladarabkákat, felaprított mogyorót, vagy akár dekorcukrokat is.
Elkészítési idő: 55 perc
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 3 db tojás
- 3,5 dl tej
- 1 narancs reszelt héja
- 25 dkg liszt
- 5 dkg Dr. Oetker Holland Kakaó Sütéshez
- 1 csomag Dr. Oetker Sütőpor
A tetejére: porcukor