Sültpaprika-krém
- fél kiló kápia paprika
- 8 evőkanál olívaolaj
- fokhagyma ízlés szerint (ehhez a paprikamennyiséghez egy fej, épp csak egy leheletnyi plusz ízt ad)
- só, bors, és ha valaki csípősen szereti, némi csiliszósz
A paprikát magas hőfokon (akár 250 fokon) tedd a sütőbe, és süsd, amíg a héja fekete nem lesz. Ekkor vedd ki a sütőből, és tedd be egy dobozba öt percre – így könnyű lesz lehúzni a héját. A sült paprika húsát tedd a turmixgépbe, rakd mellé a többi hozzávalót, és turmixold össze.
Májas
- fél kiló máj (lehet sertés, borjú, csirke, nyúl, kacsa vagy nem hizlalt liba mája)
- egy nagy fej hagyma
- 1-1,5 dl alaplé vagy tej
- fűszerek, például só, bors, majoránna
- mustár
Vágd fel a hagymát, és kezdd el egy jó adag zsíron pirítani. Amikor már egy kicsit megsült, tedd mellé a májat, és süsd. Hirtelen történjen minden, égjen a tűz a serpenyő alatt. Amikor megpuhult, tedd félre, és hagyd hűlni egy kicsit. Tedd át egy tálba, önts rá egy kevés alaplevet (vagy tejet), fűszerezd, és kanalazd rá a mustárt. Botmixerrel pépesítsd, ha keménynek érzed, adj még hozzá folyadékot. Hagyd kihűlni, és már kenheted is.
Rilette
- 4 kacsa- vagy libacomb (vagy 1 kg zsíros mangalica- vagy sertéshús, például dagadó, esetleg tarja)
- Zsír. Sok zsír. Minimum fél kiló, de lehet egy is. Szárnyashoz szárnyaszsír kell, disznóhoz jó a szárnyasé is, vagy a sajátja.
- só
- opcionális: fokhagyma, bors, vöröshagyma, rozmaring, kakukkfű
Rilette-et (más néven húspástétomot, illetve húslekvárt) könnyű készíteni, csak várni kell – sokat. A húst tedd egy tepsibe, és dörzsöld be a fűszerekkel. Tedd félre jó pár órára a hűtőbe. Miután kivetted, hagyd, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen, majd tedd rá a zsírt. (Van, aki felolvasztja, és ráönti.) Innentől jön a konfitálás, aminek a lényege, hogy úgy süsd a húst 80-90 fokon, legalább 3 órán keresztül, hogy soha ne lógjon ki a zsiradékból, azaz a kiváló minimális pecsenyelé és a zsír fedje teljesen. Akkor vagy kész, ha a hús könnyedén szálaira bontható. Kacsa vagy liba esetén ez abból látszik, hogy a hús magától leválik a csontról, disznó esetén pedig elég megszúrni egy villával, és szinte bomlani kezd. Ha kész, hagyd egy kicsit hűlni, a húst bontsd szálaira, tedd egy tálba, és tegyél rá a zsírból. Addig kavard, és addig adagold mellé a zsírt, amíg majdhogynem lekvár állagú nem lesz. Hűtőben hónapokig eláll.
Csavart kenyér
Ha már vendégváró falatokról van szó, gondoskodj a kenyérről is. Mutatunk egy könnyű receptet:
- negyed kiló rétesliszt
- fél kiló fehér liszt (10-20 deka teljes kiőrlésű is mehet bele, akkor ennyivel kevesebb kell a fehérből
- egy csomag szárított élesztő
- fél deci olívaolaj
- fél liter kézmeleg víz
- só, úgy két kávéskanálnyi
A száraz anyagokat tedd egy tálba, keverd össze, majd add hozzá az olajat és a vizet. Dagaszd jó tíz percig: a kezedtől teljesen elváló, jól formálható tésztát kell kapnod. Keleszd jó két órát lefedve, legalább a duplájára nő. Ekkor dagaszd egy percig, lisztezett deszkán formálj belőle két bagettet, fedd le egy konyharuhával, és keleszd még fél órát. Közben melegítsd a sütőt 210 fokra, csavarj egyet a bagetteken hosszában, told be a sütőbe őket, és úgy 40 perc múlva vedd ki. Ha megkocogtatod, és kopog az alja, akkor készen van. A második dagasztáskor a tésztába tehetsz diót, olívabogyót, vagy mondjuk rozmaringot.
Könnyű kalács
Kalácsra kenni a fentebbi kencéket még jobb, mint kenyérre. És ugye húsvét van.
- 8 deka vaj
- 8 deka cukor
- 2,5 deka élesztő
- 2,5 deci langyos tej
- 1 egész tojás, illetve 1 tojásnak csak a sárgája
- 1 kiskanál só
- 40 deka finomliszt
- 10 deka rétesliszt (ha nincs otthon, akkor simán fél kiló liszt kell az egészhez)
Olvaszd meg a vajat egy lábosban. Az elmorzsolt élesztőt egy teáskanálnyi liszttel és egy kis cukorral tedd egy pohárba, és önts rá fél deci langyos tejet. Keverd össze, és hagyd felfutni. A lisztet tedd egy tálba, keverd el a sóval és cukorral, üsd bele a tojást, add hozzá a másik tojás sárgáját, és önts rá két deci langyos tejet, majd keverd bele az élesztőt. Gyúrd össze: eleinte kicsit ragacsos, de aztán összeáll. Ekkor add hozzá az olvasztott vajat, és gyúrd össze megint. Tedd vissza a keverőtálba, és keleszd egy órát. Oszd a tésztát hat részre, és fonj belőle két kalácsot, vagy csak egyet, így:
Kend le tojással, hagyd még tíz percet kelni, majd tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd negyven percig. Kész vagy.