Malacsült pezsgős káposztával
Húsvétkor eleve füstölt sertést eszik a fél (vagy inkább az egész) ország, és pont ezért teszünk ide egy nem füstölt hús alapú receptet. A pezsgő a káposztához kell, a hús a sört kéri. Hozzávalók a sülthöz:
- 1 kg malachús, ez lehet comb, nyak vagy tarja, a lényeg, hogy zsíros legyen – akkor nem szárad ki.
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 deci sör
Hozzávalók a káposztához:
- 1 nagy fej lila- vagy fehérkáposzta. Ízlés kérdése.
- 1 fej hagyma, ami lehet lila vagy vörös, ez megint csak ízlés kérdése.
- só, kömény
- 2-2,5 deci száraz pezsgő
A húst mosd meg, tűzdeld meg fokhagymával, sózd, borsozd, és fektesd egy zsírral enyhén kikent tepsibe. Önts alá egy kevés vizet, és 200 fokon, lefedve süsd 1 órát, majd fedés nélkül még addig, amíg meg nem pirul – közben viszont kenegesd a sörrel.
A káposztát szeleteld vékonyra, kevés olajon karamellizálj cukrot, és dobd rá a hagymát, majd a káposztát. Sisteregjen. Sózd, fedd le, párold roppanósra, és ekkor locsold rá a pezsgőt. Amint az alkohol elpárolog, és csak az íz marad, tálalhatsz.
Pezsgős kacsamell
A pecsenyekacsa mellét bizonyos esetekben megengedett felszeletelni, ez pedig egy ún. bizonyos eset, mivel nem kell a rozé sütésre törekedni. Vigyázat: ez a fogás frissen az igazi, úgyhogy a főtt basmati rizst el kell készíteni, amíg a kacsa pácolódik, és melegen tartani a tálalásig. Tehát:
- Egy pecsenye kacsamell
- Egy ujjnyi gyömbér, reszelve
- 3 evőkanál szójaszósz
- Ugyanennyi pezsgő – ha lehet, akkor száraz, vagy félszáraz.
- Tálalaláshoz: újhagyma, korianderlevél
Egy tálban keverd össze a a gyömbért, a szójaszószt és a pezsgőt, hintsd meg egy csipetnyi sóval. A kacsamellet vágd ujjnyi szeletekre, és forgasd meg a lében, majd hagyd ázni fél órát. Csepegtesd le, majd forrósíts fel egy serpenyőt, és kevés olajon, az oldalakat maximum 3-3 percig sütve süsd meg a húst. A tányérra rizs, mellé a kacsa, rá a koriander és az újhagyma. Kész vagyunk.
Desszertnek: pezsgős mascarpone krém
Ha már a főételbe beletettük a pezsgőt, a desszertből se maradjon ki. Rém egyszerű recept következik, a pezsgő és az eper harmóniájának evidenciájára húzva:
- 250 g mascarpone
- 2 dl tejszín
- 1,5 dl pezsgő (csak ne vörös)
- 10 dkg nádcukor
- Eper, eper, eper, áfonya, és még egy halom eper
Keverd össze a cukrot, a pezsgőt és a mascarponét, majd keverd hozzá a habbá vert tejszínt. Szedj poharakba gyümölcsöt, és szedd rá a krémet. Készen vagy.