Alapja kalácstészta, így itt is figyelni kell arra, hogy ne legyen forró a tej, szitáljuk át a lisztet, és tartsuk be a kelesztési időket. Formázása viszonylag egyszerű: a tészta felét kinyújtjuk, majd egy nagy tányért helyezünk rá és körbevágjuk – így tényleg szép, szabályos kör alakot kapunk. Ezt a kör alakú tésztát a sütőpapíros tepsire helyezzük, majd készítünk még egy ugyanakkora, kör alakú tésztalapot. A tepsin lévő lapon elkenjük a tölteléket, majd ráhelyezzük a másikat. Ekkor érdemes a közepére egy kisebb pohárral nyomot hagyni – de vigyázzunk, hogy ne lyukasszuk át a tésztát!
Ezután pedig késsel vagy pizzavágóval 16 cikkre vágjuk a tésztát úgy, hogy a középső pohárral nyomott kör előtt mindig megállunk. Az így kapott cikkeket kétszer megcsavarjuk, megsodorjuk, majd így hagyjuk pihenni, hogy aztán tojással lekenve sütőben megsüssük.
Nagyon finom ez a sajtos-sonkás verzió, de ízesíthetjük krémsajtos-zöldfűszeres, pesztós, vagy akár paradicsomszószos töltelékkel is.
Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1 csomag Dr. Oetker Instant Élesztő
- 1 db tojás
- 1,5 teáskanál só
- 1 mokkáskanál cukor
- 3 dl langyos tej
A töltelékhez:
- 25 dkg sonka
- 20 dkg reszelt sajt
- só, bors
- 3 evőkanál tejföl
- pici mustár
A lekenéshez:
- 1 db tojás