Ha egy kicsit több időnk jut a főzésre, érdemes lehet kalandozni kicsit más nemzetek, például az egzotikus ázsiai népek konyhájába, még akkor is, ha ez elsőre ijesztő vállalkozásnak tűnik. Az is tény, hogy ez egy kisebb beruházást is jelent, hiszen valószínűleg nem mindennapos alapanyag a háztartásunkban az édes csiliszósz vagy a rizsecet, de annyit azért elárulunk, hogy ha ezt a thai marhát elkészítjük, tutira nem utolsó alkalommal készítettük!
Hozzávalók:
A marhához:
- 1 evőkanál kókuszolaj
- néhány szál újhagyma karikára vágva
- 1 evőkanál apróra vágott gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 500 gramm marhahátszín
- 3 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál rizsecet
- 1/4 csésze édes csiliszósz
Tészta és zöldségek:
- 110 gramm vékony rizstészta
- 1 csésze zöldborsó
- négy salátalevél
- 1 lime szeletekre vágva
- 1/2 csésze apróra vágott mogyoró
- 1/4 csésze friss koriander
- 1/4 csésze mentalevél
- 1/4 csésze bazsalikom
- (ízlés szerint csili)
Elkészítés:
1. Egy serpenyőben hevítsük fel a kókuszolajat, futtassuk meg rajta az újhagymát, a gyömbért és a fokhagymát!
2. A csíkokra vágott marhát néhány perc alatt süssük aranybarnára, majd öntsük a serpenyőbe a szójaszószt, a rizsecetet és az édes csiliszószt, és pároljuk a húst további néhány percig.
3. A tészta elkészítéséhez forraljunk vizet, és öntsük le vele a rizstésztát – hagyjuk megpuhulni nagyjából 5 perc alatt, majd alaposan szűrjük le.
4. Állítsuk össze a tálat: két magas falú tálba rendezzük el a salátaleveleket, osszuk el a rizstésztát, majd halmozzuk rá a marhát, a lime-szeleteket, a zöldborsót és a mogyorót. Szórjuk meg a fűszernövényekkel, és ízlés szerint adjunk hozzá csilit is!