Hozzávalók
- 1 bögre* tej
- ½ bögre sótlan vaj
- 1 bögre kukoricadara
- 1 bögre kristálycukor
- 4 nagy tojás, szobahőmérsékleten
- 2 teáskanál vérnarancshéj, finomra reszelve
- 1 bögre őrölt mandula
- 2 teáskanál sütőpor (szükség szerint gluténmentes)
- ¼ teáskanál só
- 1 csipet őrölt fahéj
*1 bögre = 3dl
A sziruphoz
- ½ bögre vérnarancs lé (kb. 2 narancsból)
- ½ bögre kristálycukor
1) A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és kivajazunk egy 22 cm átmérőjű, levehető aljú sütőformát.
2) A tejet és a vajat addig melegítjük, míg a vaj elolvad, majd ezt a keveréket folyamatos keverés mellett ráöntjük a nagy előkészítő edénybe helyezett kukoricadarára (nagyon hamar besűrűsödik). Belekeverjük a cukrot, és egyenként hozzáadjuk a tojásokat, minden egyes tojás után jól megkeverve, végül belekeverjük a reszelt narancshéjat is.
3) Egy másik előkészítő edényben összekeverjük az őrölt mandulát, a sütőport, a sót és a fahéjat, majd hozzáadjuk a tésztához, és addig keverjük, míg összeáll. A tésztát az előkészített sütőformába öntjük, és kb. 45 percig sütjük, míg a közepébe szúrt fogpiszkálót/fémtűt tisztán ki lehet húzni.
A szirup elkészítése
A vérnarancs levét és a cukrot teljesen felforraljuk. Amíg a torta még meleg a sütőből kivéve, a tetejébe fémnyárssal lyukakat fúrunk. A szirupot a tortára kanalazzuk (hamar be fogja inni). A tortát felszolgálás előtt hagyjuk szoba-hőmérsékletűre lehűlni.
Anna Olson olyan fiatalnak néz ki most is, hogy nem is gondolnánk, húsz év szakmai tapasztalat áll mögötte (és hogy 49 éves). Politológiai és szociológiai tanulmányai után néhány évig egy bankban dolgozott, de szabadidejében állandóan a piacokat járta friss, különleges alapanyagokért, és amikor tehette, sütött vagy főzött. A kedvtelésből végül karrier lett: kulináris művészetet tanult, majd a 90-es évek közepén a kanadai Ontario államban kapott munkát séfként. Hét évet dolgozott itt, ami nemcsak szakmai elismerést hozott, hanem boldog házasságot is: itt ismerte meg férjét, Michael Olson szakácsot. Kölcsönösen motiválják egymást, noha Michael inkább a húsokra és halakra specializálódott. Anna szinte teljesen a karrierjének, pontosabban a sütés-főzés iránti szenvedélyének él. Rengeteget forgat tévéműsoraihoz, és legújabb szakácskönyvén dolgozik.