nlc.hu
Gasztro

Szivárványos torta recept

Lépésről lépésre: így kell sütni az internet kedvenc sütijét, a szivárványos tortát

Mostan színes tortákról álmodom – íme az édesség, ami méltán lett olyan népszerű, és amit otthon is bárki elkészíthet.

Közhely, de igaz, az étvágyat nemcsak az ízek tudják meghozni, hanem az illatok, sőt, a látvány is. Nem csoda, hogy pillanatok alatt mindenki kortól függetlenül nagy rajongója lett a szivárványos tortáknak. Lehet, hogy a színes rétegekből álló édesség egykor csak egy újabb gasztrotrendnek tűnt egyeseknek, de már évek óta töretlen népszerűségnek örvend.

Lassan azt is el lehet mondani, hogy ahány ház, annyi szivárványos torta, csak a saját fantáziánkon múlik, hogy mit hozunk ki ebből a műfajból, és – jöjjön egy újabb közhely –, nem lehet megunni, még akkor sem, ha csak a szemünkkel akarunk enni, ezekre a vidám, bolondos édességekre egyszerűen jó ránézni. Tudtad, hogy van olyan változata is, aminél a szivárvány nem belülre, hanem kívülre kerül?

szivárvány torta

Ötrétegnyi vidámság (Fotó: Profimedia)

Persze a  szivárványos torta a maga eredeti egyszerűségében is tökéletes desszert, és te is szívesen tennél vele egy próbát, akkor az internet kedvenc süteményéhez ajánljuk az internet egyik kedvenc sütiszakértőjének, Cupcake Jemmának a receptjét.

Hozzávalók:

A tortához:

  • 9 evőkanál teljes tej
  • 1 ½ teáskanál vaníliakivonat
  • különböző színű ételfestékek (piros, narancs, sárga, zöld, kék és lila)
  • 750 g sózatlan vaj
  • 750 g porcukor
  • 9 nagy tojás
  • 750 g átszitált, sütőporral kevert liszt
  • vaj és liszt a tortaformák előkészítéséhez

A vajkrémhez:

  • 400 g sózatlan vaj
  • 900 g átszitált porcukor
  • 5-6 evőkanál teljes tej
  • ½ teáskanál vaníliakivonat 

Elkészítés:

Miután csináltunk maguknak egy kis helyet, és minden hozzávalót odakészítettünk, első lépésként érdemes összeönteni a tortatésztához való tejet és a vaníliakivonatot. Ezután a tejet egyenlő arányban szét kell osztani annyifelé, ahány színes réteget szeretnének a tortánkba, és már tehetjük is bele az ételfestéket. Értelemszerűen nem összeöntve, minden porcióba csak egy szín kerül. Ezután összekeverjük a tésztába való vajat a porcukorral, egészen addig kavargatjuk vagy hagyjuk dolgozni a robotgépet, amik kellemesen habos nem lesz az állaga. Majd mehet bele a tojásfehérje és -sárgája összekeverve, és ezt követi a liszt.

Ha szép homogén lett tészta, porciózzuk bele az ételfestékkel színezett tejet tartalmazó edénybe, és újabb keverés következik, hogy egyenletes legyen a szín. Ezután pedig nincs más hátra, mehetnek a színes tészták a kivajazott, lisztezett sütőformákba, hogy aztán 170 fokon, 20 percig sülhessenek. Közben pedig el lehet készíteni a vajkrémet, ehhez nem kell mást tenni, csak összekeverni a hozzávalókat.

Ha megsült a tészta, aki tökéletességre vágyik, szép formásra vághatja a tortalapokat, amiket, ha kihűltek, a vajkrém segítségével egymásra lehet illeszteni, ügyelve arra, hogy utóbbiból azért maradjon annyi, hogy a torta külsejét is be tudjuk vonni vele. Ha ezzel is megvagyunk, akkor pedig ízlés szerint díszítsük fel a tortát, mondjuk szórjuk meg egy kis tortadarával.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy pontosan hogyan is kell elkészíteni a világ legjobb szivárványos tortáját, akkor nézd meg hozzá a videót is:

A tortacsodákból soha sem elég:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top