18 szilvafajta aszalt mintáit ismerhették meg szakértők és aszalt szilva kedvelők a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) múlt hét pénteki aszalt szilva fajtabemutatóján, Budapesten.
A szilva friss gyümölcsként az évnek csak egy rövid időszakában áll rendelkezésre (2-3 hónap), de mivel egy igen jó és egészséges gyümölcsről van szó, ezért jelentős az igény tartósítására, megőrzésére. Az ivólé és befőtt készítése csak a mai kor emberének adatott meg, de az aszalás ennél sokkal régebbi módszer (mintegy 5000 éves írott múltra tekint vissza), hogy a téli gyümölcshiányos, vitaminhiányos időszakban is hozzájuthassunk a vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz.
A bírált szilvafajták a Nébih Pölöskei Fajtakísérleti Állomásáról és a NAIK Ceglédi Kutató Állomásáról származtak. Minden fajtát az aszaláshoz optimális időpontban szüretetek, majd a Nébih Helvéciai Fajtakísérleti Állomásán aszaltak és tároltak. A bírálat előtt 48 órával a mintákat 20%-os cukoroldatban rehidratálták a szakemberek, hogy a fogyasztáskor nedvességtartalmuk optimális, vagyis a gyümölcs húsállománya könnyen rágható legyen.
1. Beregi datolya
2. Besztercei Bt2
3. Tuleu dulce
4. Besztercei muskotály
5. Bluefre
6. C1501
7. Csacsanszka najbolja
8. Csacsanszka rodna
9. Debreceni muskotály
10. Empress
11. Gabi féle kökény
12. Gömöri nyakas
13. Stanley
14. Szultán
15. Utility
16. Viktória
17. Valjevka
18. ZDR
A bírálat során a bírálók értékelték a gyümölcs színét, küllemét, állományát, ízét és a héj minőségét. A különböző fajták igen eltérőek voltak mind megjelenésüket, mind ízüket illetően. Összességében elmondható, hogy a sötét színű (majdnem fekete) aszalványok inkább tetszettek a bírálóknak, mint a világosabb színűek. A küllem értékelésénél a nagyobb méretű és fényes fekete színű mintákat kedvelték (pl.: Empress, Stanley, Tuleu dulce, Valjevka). Az állomány tulajdonságra a legmagasabb pontszámokat a Tuleu dulce, a ZDR, a C1501, a Gömöri nyakas, a Stanley, az Utility és a Bluefree fajták kapták. A bírálók a legjobb ízűnek a Tuleu dulcét, a Stanley-t, a ZDR-t, a Gabi féle kökényt, a Utilityt és a Beregi datolyát találták. Legfinomabb (legvékonyabb) héja a Gabi féle kökénynek, a Tuleu dulcénak, és az Empress fajtának volt.
A különböző tulajdonságokra adott pontszámokat összesítve a legjobbnak a Tuleu dulce, a Gömöri nyakas, a Gabi féle kökény, a Stanley és az Empress fajtákkat értékelték.
A bírálók érdeklődve és örömmel fogadták a szilva fajtabírálatot, hiszen az aszalt szilvának köztudottan jelentős az egészségre gyakorolt pozitív hatása, érdemes lenne többet fogyasztani a kiváló minőségű hazai gyümölcsökből készült aszalványokból.