Grillezett cukkinifalatkák barna sörben, párolt csiperkegombával
Első lépésben a csiperkegombát két nappal az elkészítés előtt sörrel felöntjük, amíg teljesen el nem lepi a gombát, így pácoljuk. A cukkinit egycentis szeletekre, a vöröshagymát apróra vágjuk. Előmelegített rostlapon a cukkinit oldalanként két-három percig sütjük, majd előmelegített olívaolajon rövid idő alatt aranybarnára futtatjuk a vöröshagymát és az előre pácolt gombát. Ezt követően a sült cukkinire rárakva tálaljuk, sóval, borssal, fokhagymával, illetve aprított zellerlevéllel ízlés szerint ízesítjük.
Trappista sörrel főtt endívia-krémleves sonkás-sajtos krutonnal
Az endíviát tisztítás után kettévágjuk, a közepét ék alapban kivágjuk, mert különben túl keserű lesz tőle az étel. A hagymát, fokhagymát és a répát megpucoljuk. A hagymát finomra vágjuk, az endíviát 5×5 centis darabokra várjuk, a fokhagymát és a répát lereszeljük. Olívaolajon addig pároljuk egyszerre őket, amíg az endívia barnulni nem kezd. Beledobjuk a babért, megszórjuk borssal, és húsalaplével felhúzzuk. Ráöntjük a tejszínt, a tejfölt, és leturmixoljuk. Sonkás, baconos, sajtos krutonnal szolgáljuk fel.
Almás-zelleres füstölt pisztráng leveles tésztában, belga világos sörrel készítve
Hozzávalók: füstölt pisztráng, alma, zeller, petrezselyem, vajas leveles tészta
Az almát apró kockákra várjuk, a zellert lereszeljük, a petrezselymet szintén aprítjuk. Minimális olajon az egészet egyszerre puhára pároljuk. A leveles tésztát kihajtva, megformázva kis háromszögekre vágjuk, a pisztrángot és a zöldséget közé tesszük, és 180 fokon 10-15 percig sütjük, amíg aranybarnára nem sül. Ezután egy kevés párolt, majd leturmixolt zöldséggel és belga sörrel felhúzva friss mártást készítünk, ezzel leöntve tálaljuk.
Trappista sörben pácolt sertéssült, datolyás-hagymás mártással, zsenge kelbimbóval és burgonyakrokettel
A sertés dióját két órára bepácoljuk sörrel és sóval, borssal, kakukkfűvel, vöröshagymával, fokhagymával és datolyával ízesítjük. A pácolást követően a sertéshúst 160 fokon 2,5 órán keresztül sütés-párolással készre sütjük. A belőle kisült léből, illetve a pácléből pecsenyelevet készítünk. A kelbimbót roppanósra főzzük, és vajban megforgatjuk. Ezen után a burgonyakrokettet megsütjük, és a húst vékonyan leszeletelve a pecsenyelével tálaljuk.
Sörrel készült trappista csokoládéhab
A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, miközben az egész tojásokat a porcukorral habbá verjük. A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk 5 percre, ezután forró vízbe téve felmelegítjük csak annyira, hogy feloldódjon. Az olvasztott vajat, a habbá vert tojásokat és a lapzselatint kb. 2 cl rummal egybekeverjük. Hűtőbe téve dermesztjük.
Köszönjük a recepteket a Dunaparti Matróz Kocsma séfjének!
A fotókat Csákvári Péter készítette.