A clafoutis (ejtsd: klafuti) egy tipikus francia desszert, amit bonyolult neve ellenére egyáltalán nem nehéz elkészíteni. A tésztája tulajdonképpen sűrű palacsintatészta, ebbe kerülnek a magozott cseresznyék, persze kipróbálhatjuk más gyümölccsel is.
Akkor a legfinomabb, mikor a clafoutis széle ropogósra sül, de a közepe puhára, remegősre sikerül!
Hozzávalók:
- 2 evőkanál puha vaj
- 3/4 csésze zsíros tej
- 1/4 csésze zsíros tejszín
- 2 tojás
- 1 tojássárgája
- 3/4 csésze kristálycukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1/2 csésze liszt
- 1 és 1/2 csésze cseresznye (magozott)
- porcukor a tálaláshoz
- 1/2 csésze pirított mandula
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 160 fokra! Vajazzunk ki egy piteformát!
2. Egy nagyobb tálban keverjük össze a tejet, a tejszínt, a tojásokat, a tojássárgáját, a kristálycukrot és a vaníliakivonatot. Szitáljuk bele a lisztet és keverjünk sima tésztát belőle!
3. Öntsük a tésztát a piteformába, és egyenletesen szórjuk bele a cseresznyét! Süssük 35-40 percen keresztül, míg aranybarna lesz!
4. Porcukorral és pirított mandulával megszórva tálaljuk!