Várjuk a nyarat: isteni fagyik házilag

nlc | 2017. Május 08.
A fagyi napján mi is megnyitjuk az idei fagyiszezont! Olyan egyszerű fagyirecepteket hoztunk, amelyekkel el lehet kezdeni a gyakorlást, hogy aztán nyár végére igazi fagyibajnokok legyünk!

Ma fél áron fagyizhatunk országszerte, amit ki is használunk pár gombóc fagyival, de aztán jöhetnek a házi fagyik is. A mélyhűtő már úgyis kiürült, a téli tartalékokat feléltük, bőven van hely a saját készítésű fagyik dobozainak. Érdemes ezekkel az egyszerűbb receptekkel alapozni májusban, és aztán fokozatosan próbálkozni különlegesebb ízekkel és bonyolultabb fagyis édességekkel

Jeges joghurt

 

Az alapverzióban keverj össze natúr vagy görög joghurtot egy kis tejjel, aztán tegyél bele kis eperdarabkákat vagy akár ribizlit. A “bonyolultabb” verzióban kekszdarabkákat is tesznek bele, a lényeg, hogy ha nagyon egészséges verziót akarsz, ezt hagyd ki. (Vagy tegyél bele egészséges kekszet!) Aztán tedd jégkrémformába és fagyaszd le!

Klasszikus vaníliafagyi

 

Hozzávalók:

Forrald fel a tejet a hosszában felhasított és kikapart vaníliarúddal. Egy edényben verd fel a tojássárgákat a cukorral, nem kell habosra. Óvatosan, merőkanalanként add hozzá a a forró tejet. Öntsd vissza a lábosba, és tedd vissza a tűzre. Én ilyenkor veszem elő a maghőmérőt, és folytonos keverés közben felmelegítem 85 fokig. Ekkor lekapcsolom a tüzet, belekeverem a tejszínt, jól elkeverem, leszűröm és hagyom kihűlni. Az apró magok benne maradnak, de az esetleges csomók nem.

Ha teljesen kihűlt, mehet a fagylaltgépbe, nagyjából 20-30 perc alatt krémes lesz. Ha nincs fagylaltgéped, akkor tedd mélyhűtőbe, és félóránként botmixerrel turmixold át!

Epres granita

 

Hozzávalók:

Az epret és a pár bazsalikomlevelet adjuk a vízhez, keverjük el a porcukorral, majd kb. 5 percig forraljuk az elegyet. Ha kihűlt, tegyük mélyhűtőbe, majd másfél óra után botmixerrel keverjük át. Jöhet újabb 1 óra a hidegben, majd egy kevés turmixolás, és fogyasztható.

Túró Rudi-fagyi

Hozzávalók:

A tálaláshoz:

A recept a Csak a Puffin blogon folytatódik.

Citromos joghurtfagyi

Hozzávalók:

A tejszínt felmelegítjük, feloldjuk benne a cukrot. Kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a joghurtot, az alkoholt és a citromlevet. Műanyag dobozba öntjük, majd mélyhűtőbe tesszük. Félóránként alaposan átkeverjük. Valamivel fogyasztás előtt vegyük ki, könnyebb lesz adagolni.

Mascarponés meggyfagyi

Hozzávalók:

A meggyet mossuk meg, magozzuk ki. Tegyük egy mély tálba – amelyben tudjuk turmixolni –, adjuk hozzá a mascarponét, és botmixerrel turmixoljuk simára. Ízlés szerint édesítsük. Tegyük át egy laposabb edénybe, amely elfér a mélyhűtőnkben. Helyezzük a mélyhűtőbe, majd ahogy kezd a krém szilárdulni, botmixerrel keverjük át. Ezt ismételjük meg 30 percenként 3-4 alkalommal, így lesz krémes állagú fagylaltgép nélkül is. Fogyasztás előtt hagyjuk a fagylaltot 5 percig szobahőmérsékleten olvadni, ezután könnyen adagolható. Természetesen, akinek van fagylaltgépe, abban is elkészítheti a masszát.

Sós karamellfagyi

Hozzávalók:

A recept az Ízből tíz blogon folytatódik.

Fahéjfagyi

Hozzávalók:

A recept Marmalade blogján folytatódik.

Avokádófagyi

Hozzávalók 4 adaghoz:

  1. A kókusztejet tedd mélyhűtőbe egy éjszakára.
  2. A meghámozott, darabokra vágott avokádót tedd aprítóba a citromlével. Addig aprítsd, amíg sima masszát nem kapsz.
  3. A kókusztejen lévő folyadéktól szabadulj meg, a sűrű krémet pedig verd fel egy habverővel habos állagúvá. Óvatosan keverd hozzá az avokádókrémet és a rizsszirupot is.
  4. Öntsd a masszát egy tepsibe, amit lefedve tégy a fagyasztóba 4 órára.
  5. Miután kivetted, várj 1-2 percet, hogy szobahőmérsékletűre olvadjon, és már élvezheted is!

Eperfagyi

Hozzávalók: 

A tetejére: 

A recept a Tétova ínyenc blogon folytatódik.

Csokoládékrémes-tejszínhabos fagylalttorta

 

Hozzávalók 10 adaghoz:

A csokoládékrémhez: 

1. A csokoládékrém hozzávalóit lábosba mérjük, majd felfőzzük. Forrás után még 5 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
2. Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk fóliával, majd egy rétegben letesszük a kekszet. Ezen elosztjuk a fagylalt harmadát, majd meglocsoljuk a kihűlt csokoládékrémmel. Ismét keksz, fagylalt, krém következik.   
3. A tetejére egy réteg fagylaltot teszünk, majd rákenjük a porcukorral felvert tejszínhabot. Megszórjuk kakaóporral, meglocsoljuk még egy kevés csokoládékrémmel. Levesszük róla a tortaformát, és azonnal tálaljuk.

 

Exit mobile version