Grill

3 különleges desszert fagyiból

Ha valami különlegesebbre vágyunk a hagyományos vaníliafagyin túl, akkor jöhetnek a parfék és torták...

3 különleges desszert fagyibólRizsfagylalt-torta eperrel

Hozzávalók 18-20 cm átmérőjű tortához:

  • 2 dl tej
  • 4 dl habtejszín
  • 10 dkg kerek szemű rizs
  • fél citrom reszelt héja
  • 1,5 dl cukrozott sűrített tej
  • 12 dkg keksz
  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg eper

A tejet, a tejszínt és 1 teáskanál sót felforralunk. Beleöntjük a rizst, és közepes lángon néha megkeverve teljesen puhára főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a citrom reszelt héját és a sűrített tejet. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára, végül fagylaltgépbe öntve krémesre fagyasztjuk. Közben a kekszet mozsárban összetörjük, hozzákeverjük az olvasztott vajat és csipet sót. Egy tortagyűrűt tányérra teszünk, ebbe nyomkodjuk 3-5 mm vastagon a morzsát. Rákenjük a fagylaltot, lefedjük, a mélyhűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt hagyjuk 10 percig kiengedni, majd az eperrel díszítjük.

3 különleges desszert fagyibólKekszes túrófagylalt

Hozzávalók:

  • 8-10 dkg zabpelyhes keksz
  • 3 dl tej
  • 3+2 dl habtejszín
  • 3 tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat vagy fél vaníliarúd kikapart magja
  • 50 dkg túró
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 teáskanál citromlé

A kekszeket durvára törjük, félretesszük. A tejet és a 3 dl tejszínt felforraljuk, a tojássárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, majd nagyon lassan hozzákeverjük a meleg tejet, tejszínt. Az egészet visszaöntjük a lábosba, hozzákeverjük a vaníliakivonatot/a kikapart magokat, majd lassú tűzön folyamatosan kevergetve sűrű krémet főzünk belőle. Akkor jó, ha a fakanalat bevonja. Szoba-hőmérsékletűre hűtjük. A 2 dl hideg tejszínből robotgéppel közepesen kemény habot verünk. A túrót szitán áttörjük, belereszeljük a citrom héját, elkeverjük a citromlével, lazán összeforgatjuk a tejszínhabbal. A túrós masszát elkeverjük a vaníliás krémmel és az összetört keksszel. Az egészet hűtőszekrényben lehűtjük, majd fagylaltgépben krémesre fagyasztjuk. Fogyasztásig mélyhűtőben tároljuk. Gép nélkül is elkészíthető: a kész masszát egy lapos edénybe töltjük, majd félóránként néhányszor botmixerrel átkeverjük, hogy megfelelő állagú legyen.

3 különleges desszert fagyibólMeggyes-citromos pisztáciaalagút

Hozzávalók:

A meggysorbet-hoz:

  • 18 dkg cukor
  • fél citrom frissen facsart leve
  • 3,5 dl víz
  • 50 dkg magozott meggy
  • 2 evőkanál meggylikőr vagy -pálinka (elhagyható)

A citromfagylalthoz:

  • 2 nagyobb kezeletlen héjú citrom
  • 10 dkg cukor
  • 1,25 dl frissen facsart citromlé
  • 5 dl 10-12% zsírtartalmú főzőtejszín
  • csipet só

A pisztáciafagylalthoz:

  • 18,5 dkg hántolt, sózatlan pisztácia
  • 2,5 dl tej
  • 5 dl főzőtejszín
  • 15 dkg cukor
  • csipet só
  • 5 tojássárgája
  • 1 teáskanál frissen facsart citromlé

A meggysorbet-hoz a cukorból, citromléből és vízből szirupot főzünk, összeforraljuk, hagyjuk, hogy levét kissé elfője. A gyümölcsöt megmossuk, és a sziruphoz adjuk. 5-7 percig főzzük, amíg a gyümölcs összeesik, majd kis lyukú szűrőn átpasszírozzuk. Hozzákeverjük a likőrt (el is hagyhatjuk, ha gyerekek is kapnak a fagyiból), majd fagylaltgépbe öntve krémesre fagyasztjuk. A desszert összeállításáig mélyhűtőbe tesszük.

A citromfagylalthoz a citromok héját finoman lereszeljük, összekeverjük a cukorral, majd késes robotgépben finomra daráljuk. Beleöntjük a citromlét, és addig járatjuk a gépet, amíg a cukor teljesen feloldódik. Hozzákeverjük a tejszínt és a sót. Legalább egy órán át hűtjük, majd fagylaltgépben krémesre fagyasztjuk. A desszert összeállításáig mélyhűtőbe tesszük.

A pisztáciát száraz serpenyőben megpirítjuk, konyharuhába tesszük, a héját ledörzsöljük. Aprítógépben finomra aprítjuk. A tejet a tejszín felével, a cukorral és a sóval felmelegítjük. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük az aprított pisztáciát. Lefedjük, egy órán át pihentetjük. A maradék tejszínt nagy tálba tesszük, a tetejére egy szűrőt helyezünk, félretesszük. A pisztáciás tejet leszűrjük, a pisztáciát kinyomkodjuk, néhány evőkanálnyit félreteszünk belőle. A leszűrt tejet felmelegítjük, folyamatosan kevergetve a tojássárgájákhoz keverjük. Az egészet visszaöntjük a lábosba, és közepes láng felett sűrűre főzzük. Akkor jó, ha a kanál hátoldalát bevonja. A sűrű krémet az előre odakészített szűrőn keresztül a tejszínhez öntjük, alaposan elkeverjük, hozzáadjuk a citromlét, majd jeges vízfürdőben addig kevergetjük, amíg szinte teljesen kihűl, majd visszakeverjük bele a félretett pisztáciát. 1-2 órára hűtőbe tesszük, majd fagylaltgépben krémesre fagyasztjuk.

A desszert összeállításához elővesszük a fagylaltokat, és hagyjuk, hogy formázható állagúra engedjenek fel. Egy őzgerincformát kibélelünk fóliával úgy, hogy a széleken bőven túllógjon. A háromféle fagylaltot egymásra rétegezzük, betakarjuk a lelógó fóliával, majd a mélyhűtőbe tesszük. Fogyasztáskor pár másodpercre forró vízbe mártjuk a formát, és tálra borítjuk a fagylaltot. Levesszük róla a fóliát, szeleteljük.

A receptek a Nők Lapja Café júniusi számában jelentek meg, fizess elő rá te is! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top