Ha maradt egy kis rizs a rizottóból, annál jobb, de akkor is megéri elkészíteni ezt a tortát, ha külön kell megfőzni érte a rizst. A toszkán rizstorta eléggé hasonló a rizskochhoz, bár ennek a receptnek annyi az előnye, hogy sima vízben megfőtt maradék rizst is használhatunk hozzá, elég később hozzáadni a tejet. Tökéletes tavaszi édesség, amit ráadásul olcsón ki lehet hozni!
Hozzávalók:
- 250 gramm cukor
- 100 gramm rövid, kerek szemű rizs (pl. Arborio)
- 6 nagyobb tojás
- egy csipet só
- 60 ml alkohol (rum vagy brandy)
- egy citrom leve
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 500 ml langyos, zsíros tej
- vaj a tortaforma kikenéséhez
Elkészítés:
1. Egy kb. 23-25 centiméter átmérőjű tortaformát vajazzunk ki, oszlassunk el néhány csipet lisztet egyenletesen a felületén.
2. Főzzük meg a rizst sós vízben a dobozon látható utasítások szerint.
3. Egy nagyobb tálban keverjük össze a tojásokat, a cukrot, az alkoholt, a citromlevet és a vaníliát, majd adjuk hozzá a tejet és végül a megfőtt rizst is.
4. A keveréket öntsük a tortaformába, majd 180 fokon nagyjából 50-60 perc alatt süssük készre a süteményt, míg a teteje aranybarna lesz.
5. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd langyosan, esetleg hidegen tálaljuk. Valamilyen könnyű gyümölcsszószt is elkészíthetünk mellé.