Nincs is megnyugtatóbb a kora nyári nagy melegben, mint egy nagy pohár limonádé. Kiülünk a teraszra vagy a kertbe, és a hintaágyban hátradőlve élvezzük a napsütést. És mindezt még fokozhatjuk, ha a jeges limonádét eperrel turbózzuk.
Epres limonádé egyszerűen
Az epres limonádé alapreceptje persze nem sokban különbözik a többi gyümölcsös verziótól: hiszen cukor, citrom és víz minden esetben kell bele. Az epres limonádé készülhet többféle módon is, csakúgy, mint a többi gyümölcsös változat. Lehet, hogy egyszerűen csak beledobáljuk egészben a gyümölcsöket a limonádéalapba, vagy teljesen összeturmixoljuk a két összetevőt, mint a mostani receptünkben is.
Epres limonádé és társai
Legjobb, ha az epres limonádét extrázzuk, vagyis mindenféle pluszhozzávalókkal tesszük izgalmassá. Kerülhet bele vanília, szegfűszeg, szegfűbors, rózsavíz vagy levendula. Persze az epres limonádé igazán különleges a hozzáadott zöldfűszerektől lesz: bazsalikom, menta vagy kakukkfű szuperül feldobják az ártatlan kis kora nyári szörpünket.
Az ártatlanságát pedig a leginkább azzal tudjuk sutba dobni, ha felöntjük az epres limonádét alkohollal. Whisky, vodka és persze a pezsgő is nagyon passzol hozzá.
Bazsalikomos-epres limonádé hozzávalói:
- 30 dkg friss, érett eper
- 3 db citrom
- 10 dkg cukor
- 1 liter víz
- jégkocka
- bazsalikomlevél
A bazsalikomos-epres limonádé elkészítése:
- A víz felét összeöntjük a citromok kifacsart levével és a cukorral, elkeverjük és pár percig melegítjük, hogy a cukor elolvadjon, majd visszahűtjük.
- Az epret megmossuk, leszedjük a zöld szárát, és egy aprítógépben a cukros-citromos vízzel és a bazsalikommal együtt összeturmixoljuk.
- Ha kész, felöntjük a maradék vízzel, és jéggel megpakolt poharakba töltjük.