Alternatív, de természetes édesítőszert keresel? Próbáld ki a házi datolyaszirupot! Pár reformboltban készen is kapható, házilag készíteni viszont lényegesen olcsóbb móka. A legjobb, ha Medjool datolyából készíted, hiszen ez a típus a legpuhább állagú, de más datolya is tökéletes, csak hosszabb áztatást igényel. A datolyaszirup karamellás színének és ízének hála isteni édesítő, amelyet bármire locsolhatsz méz vagy juharszirup helyett. Íme:
Házi datolyaszirup
Hozzávalók:
2 csészéhez
- olaj
- 500 g magozott datolya
- 4 csésze víz
Elkészítés:
- A datolyákat aprítsd fel, majd tedd forró vízbe. 30 pecig főzd közepes lángon.
- Vedd le a tűzről, és hagyd 30 percet hűlni.
- Aprítógépben vagy turmixban pürésítsd legalább 1 percen át, hogy teljesen sima legyen.
- Egy konyharuha segítségével csepegtesd le róla a felesleges folyadékot.
- Így is hagyhatod, de ha még sűrítenéd, tedd vissza a tűzre egy fazékban, és további 30 percig főzd, folyamatos kevergetés mellett.
- Ha kihűlt, öntsd zárható üvegbe. A hűtőben tárolva több héten át is eláll.