Nemrég még a földimogyoróvaj is egzotikus finomságnak számított, mára azonban teljesen elterjedt – sőt, mellette felbukkant a mandulából, a kesudióból és a törökmogyoróból készült vaj is. A boltokban azonban meglehetősen túlárazva juthatunk hozzá ezekhez az isteni krémekhez. Szerencsére otthon is egyszerűen elkészíthetők, mindössze egy aprítógépre lesz hozzá szükséged.
1. Mézes mogyoróvaj
- 3 csésze pörkölt, sótlan földimogyoró
- 2-3 ek. méz
- csipet só
- 2-3 ek. repceolaj
2. Vaníliás-eszpresszós mandulavaj
- 3 csésze pörkölt mandula
- 1 ek. instant kávépor
- 1-2 tk. vaníliakivonat
- 2-3 ek. repceolaj
3. Kókuszos kesuvaj
- 3 csésze pörkölt kesudió
- fél csésze kókuszchips
- 1 ek. kókuszolaj
4. Csokis törökmogyoróvaj
- 3 csésze pörkölt törökmogyoró
- 1/3 csésze kakaópor
- 3-4 ek. juharszirup
- 2-3 ek. repceolaj
Elkészítés:
Először mindig a magot tedd az aprítógépbe, és törekedj minél simább állag elérésére. Ezután add hozzá az ízesítéseket, majd legvégül az olajat. A kész vajakat zárható üvegben egy hónapig tárolhatod a hűtőben.