11 szuper gyors vacsora, ami miatt imádjuk a nyár elejét

nlc | 2017. Május 30.
Mit nem adtunk volna ezekért a színekért és ízekért február közepén?!! Most végre lubickolhatunk a friss gyümölcsökben és zöldségekben, és így már nem is olyan bonyolult egy-egy fárasztó nap végén összeütni egy finom gyors vacsorát. Hoztunk 11 szuper szezonális receptet.

Elég csak beszaladni a legközelebbi piacra, feltankolni a szezonális választékból, és egész hétre meg is van oldva a hétköznapi gyors vacsorák állandóan égető kérdése. Most nincs szükség már Rachael Ray spéci programjára, hétvégén eszünk ágában sincs egész nap a konyhában állni, és óriás adagokat főzni, porciózni, fagyasztani – a mélyhűtőt egyébként is rég átadtuk a házi fagyiknak –, de nincs is rá most szükség. Itt a borsó, az újkrumpli, az eper és a spárga, így ezekre alapozva már tényleg szinte 20-25 perc alatt finom, szezonális, friss vacsorát tudunk készíteni.

Fűszeres eperleves lime-os tejföllel

Hozzávalók:

A cukrot összeforraljuk a vízzel és a fűszerekkel. Az epret mossuk, daraboljuk. Ha a cukorszirupunk közben a felére csökkent, akkor egy kb. 2 literes lábosba átszűrjük. Hozzákeverjük az epret, a tárkonyt és a vizet, majd 6-7 percig forraljuk. Finoman sózom. Botmixerrel pürésítem, egy sűrű szövésű szűrőn átpasszírozom, majd hidegre hűtöm. Lime levével és reszelt héjával kikevert tejföllel tálalom. 2-3 adag lesz belőle.

Hideg avokádó-krémleves

Hozzávalók 2 főre:

Tegyük az összes hozzávalót egy magas falú mérőedénybe. Alaposan turmixoljuk össze az egészet. Kóstoljuk meg, és ha kell, igazítsuk ki az ízeket. Tegyük hűtőbe legalább 2-3 órára. Friss fűszerekkel tálaljuk. Tovább turbózhatjuk, ha pirított magvakkal vagy feta sajttal szórjuk meg.

Cukkinigratin

Hozzávalók:

A cukkinit és a burgonyát megmossuk, majd nagyon vékonyra gyaluljuk, vagy késsel vékonyra karikázzuk. A tejszínt elkeverjük reszelt fokhagymával, a sóval, borssal, szerecsendióval és a reszelt sajttal. Egy kerámiaformát kivajazunk, majd a burgonyát és a cukkinit felváltva a formába fektetjük. Az ízesített tejszínnel felöntjük és 180 fokon pirosra sütjük.

 

Paradicsomos újkrumpli

Hozzávalók:

A burgonyát alaposan megmossuk, körömkefével megtisztítjuk és szárazra töröljük. Nagyobb, mély serpenyőben olívaolajat melegítünk, és rátesszük a burgonyát. Kissé megsózzuk, és aláöntünk 1 dl vizet, hogy a só tudjon miben feloldódni. Miután a víz elpárolgott, lefedve 20 perc alatt megpároljuk, megpirítjuk. Ekkor levesszük a fedőt, és hozzáadjuk az egész koktélparadicsomokat. 1-2 percig nagy lángon pirítjuk, míg a paradicsomoknak kissé megreped a bőrük. Végül lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk felkarikázott újhagymával.

Borsós-parajos metélt

Hozzávalók:

Egy nagy fazékban tegyünk fel forrni 2-3 liter vizet. Sózzuk. Ha felforrt, tegyük bele a brokkolit és a borsót, és főzzük 4 percig. Szedjük ki őket hideg vízbe, majd újra hozzuk forrásba a vizünket. Tegyük bele a tésztát és főzzük meg. Szűrésnél tegyünk félre fél decit a főzőlevéből. Közben egy nagy átmérőjű serpenyőben olvasszuk össze a vajat az olajjal. Dobjuk rá a hagymát, finoman sózzuk és 2 percig pároljuk. Reszeljük rá a fokhagymát, pirítsuk 10-12 másodpercig, majd öntsük rá a tejszínt. Forraljuk, 2-3 perc után dobjuk bele a parajt, keverjük hozzá a leszűrt tésztát és a főzővizet, a félretett, leszűrt zöldségeket. Forgassuk össze, majd azonnal tálaljuk. Frissen őrölt borssal, reszelt parmezánnal extrázzuk.

Újburgonyás-spenótos torta

 Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortához: 

Dörzsöljük le az újkrumpli héját, és vágjuk nagy kockákra. Olajon pároljuk majdnem készre a krumplit: inkább csak rázogassuk az edényt, ne keverjük a krumplit, hogy ne törjön szét. A lecsöpögtetett spenótot és a felaprított fokhagymát dobjuk rá a krumplira, fonnyasszuk meg egy kicsit. A tojásokat verjük fel, sózzuk és borsozzuk. Szedjük a krumplit 20-22 cm-es kerek sütőformába, és 200 °C-on kb. 25 perc alatt süssük szép pirosra. Hidegen szeleteljük, zöldsalátával akár önálló fogás is lehet.

Gyors saláta gazdagon

Hozzávalók 2 főre:

A narancs levét egy nagyobb keverőtálban keverjük el a mustárral. Sózzuk, borsozzuk, majd cseppenként adagoljuk hozzá az olajat. Szórjuk rá a salátát, és óvatosan forgassuk össze. Adagoljuk tányérokra, majd alaposan pakoljuk meg a többi hozzávalóval. Ha szeretnénk még laktatóbbá tenni az ételünket, adhatunk hozzá pirított csirkemellet, kenyérkockákat, főtt kukoricát is akár. 

  

Paradicsomos-curry-s újburgonya

Hozzávalók (4 adag)
  • 1 kg hámozott újburgonya
  • 2 közepes méretű hagyma, finomra aprítva
  • 4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
  • kb. 2cm-es friss gyömbér (ha nincs, őrölt gyömbér)
  • 2 doboz (2x40dkg) konzerv hámozott paradicsom
  • 1 tk. curry por
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. őrölt római kömény
  • olaj
  • só, bors, csipet cukor
Néhány evőkanál olajon, fedő alatt, csipet sóval meghintve, üvegesre pároljuk a finomra aprított hagymát, fokhagymát és gyömbért. 
Amikor megpuhultak, hozzáadjuk a fűszereket, néhány percig pirítjuk, amíg illatozni kezd. Felöntjük a paradicsomkonzervvel. 
Hozzáadjuk a burgonyát. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul (kb. 15 perc). A főzési idő vége felé levesszük a fedőt, hogy a paradicsomlé elfőjön, a zöldséget pedig sűrű, krémes, paradicsomos krém vonja be. 
Friss koriander- vagy petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.
 

Zöldséges tarhonyasaláta

Hozzávalók:

  • 25 dkg gépi tarhonya megfőzve, lecsepegtetve
  • 3 szál újhagyma karikázva a zöldjével együtt
  • 1 csokor retek apróra kockázva
  • 4 csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
  • 8-10 mentalevél finomra aprítva
  • egy piros kaliforniai paprika fele apróra vágva
  • fél citrom leve
  • 2 ek. olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors

A tarhonyát lobogó, sós vízben főzzük meg. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. Tegyük egy mélyebb keverőtálba, és adjuk hozzá az összes zöldséget, fűszernövényt. Alaposan keverjük össze. Facsarjuk rá a citromlevet, ízesítsük sóval, borssal, locsoljuk meg olívaolajjal. Újra forgassuk össze, majd letakarva pár órára tegyük a hűtőbe, hogy az ízek jobban összeérjenek.

 

Szezámmagos-fetás újburgonya

Hozzávalók (2 adag):

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A krumplit megmossuk, konyhai papírtörlővel alaposan megszárítjuk, és hosszában félbevágjuk.
Egy tálban, vagy uzsonnázó zacskóban összeforgatjuk az olívaolajjal, a szezámmaggal, sóval, frissen örölt borssal. 
Alufóliával, vagy sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk, elrendezzük úgy, hogy vágott felükkel lefelé helyezkedjenek el (így könnyebben pirul). Kb. 25 percig alatt aranyszínűre sütjük. 
Tálaláskor rámorzsoljuk a fetasajtot (a krémes, lágy sajt nem megfelelő erre a funkcióra), és megszórjuk chilipehellyel. Friss zöldsalátával kínáljuk. (Akár a salátaágyra is tehetjük)

 

Spárga sörbundában kapros tejföllel

Hozzávalók:

A száraz hozzávalókat keverjük össze egy keverőtálban. A sörrel keverjük csomómentesre, majd óvatosan forgassuk hozzá a kemény fehérjehabot. A spárgákat hempergessük meg lisztben, ettől jobban tapad majd rájuk a bevonat. A masszát tegyük egy olyan edénybe vagy műanyag dobozba, amiben kényelmesen bele tudjuk mártogatni a spárgasípokat. Melegítsük fel az olajat, de arra figyeljünk, hogy ne legyen tűzforró, mert akkor a bunda gyorsan megég, a spárga viszont nyers marad. Próbaképpen csepegtessünk bele egy kis tésztát. A spárgákat ötösével forgassuk meg a tésztában, majd egyesével tegyük őket a forró olajba. 3-4 perc alatt süssük aranysárgára, majd szedjük konyhai papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassuk. A friss kaprot keverjük össze a tejföllel, a spárgát csepegtessük meg a citromlével, és frissen, ropogósan fogyasszuk el.

 

Exit mobile version