Szinte hihetetlen, de az alábbi csokis-banános pite mindent tud, amit egy édességtől elvárunk: egyszerű, finom és még egészséges is! Az eddig lehetetlennek tűnő feladat teljesítésének a különleges “tészta” a kulcsa, ugyanis itt datolyából és mandulából készül el a pite alapja. Gyerekjáték az egész, és tényleg isteni a végeredmény!
Hozzávalók:
A “tésztához”:
- 1 és 1/2 csésze magozott datolya
- 1 és 1/2 csésze nyers mandula
A töltelékhez:
- 1/3 csésze növényi tej
- 170 gramm étcsoki kisebb darabokban
- 2 banán felkarikázva
- 1/4 csésze mandula felvágva és megpirítva
Elkészítés:
1. Kókuszolajjal kenjünk ki egy szögletes gyümölcskenyérsütőt vagy kerek tortaformát – tegyük félre.
2. A kimagozott datolyát és a mandulát nagy teljesítményű robotgépben, magas fokozaton pürésítsük, míg sűrű, tésztaszerű masszát kapunk belőle. Nyomkodjuk a formánk aljába, ügyelve rá, hogy fala is legyen.
3. A kis csokidarabokat helyezzük hőálló tálba, a tejet mikróban vagy a tűzhelyen melegítsük meg. Öntsük a meleg tejet a csokoládéra, és hagyjuk, hogy felolvassza a darabokat folyamatos kevergetés mellett – ha szükséges, rakjuk vissza az egészet a mikróba egy kis időre.
4. Az olvadt csokoládét oszlassuk el az alapon – ha gondoljuk, tartsunk meg egy kevés csokit a díszítéshez. Rendezzük el a banánszeleteket a sütemény tetején, locsoljuk meg a maradék csokival, és szórjuk meg pirított mandulaszeletekkel. Tegyük a hűtőbe legalább 1 órára, mielőtt tálaljuk.