Nemcsak finom a meggy, de nagyon egészséges is. Nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak, segítik megőrizni az erek falának rugalmasságát. A meggy vértisztító hatású is, valamint kedvezően befolyásolja a belek mozgását és az emésztést. Mint minden gyümölcs, a meggy is frissen szedve a legfinomabb. A sütiken kívül azonban hideg levest is készíthetünk a meggyből, ami különösen jólesik a nyári melegben.
A meggyleves hozzávalói:
- 80 dkg magozott meggy
- 5 db szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
- 2 dl vörösbor
- 8 dl víz
- 1 citrom
- 5 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 2 tojássárgája
- 2 dl főzőtejszín
A meggyleves elkészítése:
Mossuk meg és magozzuk ki a meggyet. Adjuk hozzá a borhoz és a vízhez, majd nyomjuk bele a citrom levét.
Zúzzunk össze pár meggymagot. A fahéjjal és a szegfűszeggel együtt fogjuk bele egy vászondarabkába és kössünk batyut belőle, amit a meggyhez adunk. Ízesítsük a sóval és a cukorral. Mehet a tűzhelyre, főzzük a levesünket forrástól számítva 5 percig.
Halásszuk ki a fűszeres batyut, emeljük ki a lábasból kb. a gyümölcs felét és tegyük félre. A levest jól dolgozzuk át botmixerrel, és melegítsük fel, de ne forrjon. Merjünk ki belőle egy bögrényit, és folyamatos kevergetés közben adjuk hozzá a felvert tojássárgája és a főzőtejszín keverékét. Ha szépen eldolgoztuk, mehet a fazékba a félretett meggyekkel együtt, majd keverjük meg a levest.
Hagyjuk a meggylevest kihűlni, majd tálalásig tegyük a hűtőszekrénybe, hogy jó hideg legyen. Jó étvágyat!
További cikkeink:
- Hogyan kell smoothie-t készíteni?
- Hogyan kell a szúnyogokat elriasztani?
- Hogyan kell hajat göndöríteni citrommal?