Érdemes a fagyigyártást egyszerűbb receptekkel kezdeni: első lépés lehet egy kis gyümölcsturmix lefagyasztása, aztán jöhet a joghurttal összekevert gyümölcs, hogy csak a legegyszerűbbeket említsük. Aki szeretne, nyár végére igazi fagyibajnok lehet: bonyolultabb főzött fagylaltokkal, parfétortákkal is lehet próbálkozni némi fagyirutin beszerzése után, és így tényleg soha nem lesz gondunk a fagyira.
Banános eperfagyi
Hozzávalók:
- 3 bögre fagyasztott eper
- 3 fagyasztott banán
- 2/3 bögre natúr görög joghurt
- felszeletelt friss eper
Az elkészítése tényleg pofonegyszerű: az epret, a banánt és a joghurtot keverd simára aprítógépben vagy turmixban, majd egy nagyobb tálban oszlasd el, adj hozzá friss epret, és tedd fagyasztóba 2 órára. A görög joghurt és a banán isteni krémességet ad majd az epernek – a kedvencetek lesz!
Pisztáciafagyi
Hozzávalók:
- 10 dkg héjából kibontott sós pisztácia
- 5 dl tej
- 5 dl tejszín
- fél tk. vaníliaaroma vagy 1 rúd vanília kikapart belseje
- 15 dkg cukor
- 4 nagy tojássárgája
Daráld a pisztáciát durvára, vagy késsel vagdosd darabokra.
Tűzálló edényben tedd föl melegedni a tejet és a tejszínt. Lassú tűzön forrásig hevítsd, közben fakanállal gyakran keverd meg. Amint felforrt, vedd le az edényt a tűzről, és keverd el benne a fölaprított pisztáciát és a vaníliát. Ha kihűlt a keverék, tedd egész éjszakára a mélyhűtőbe.
Másnap a tojássárgákat keverd világosra a cukorral. A mélyhűtőből kivett tejszínes keverékhez óvatosan fakanállal add hozzá a tojássárgás cukrot. Nagyon lassan kezdd el ismét hevíteni a fagyit. Közben folyamatosan kevergesd, sűrűsödésig főzd. Vedd le az edényt a tűzről, hűtsd ki, majd legalább 2 órára tedd vissza a fagyasztóba. Fagylaltkészítő géppel is készítheted, akkor nincs szükség a fagyasztásra.
A pisztáciafagylaltot tejszínhabbal, csokoládéreszelékkel kínálhatod, de természetesen önmagában is kitűnő.
NLCafé tipp: Ha kevésbé édesen szeretnéd a fagyit elkészíteni, 5 dkg cukorral számolj.
Krémes csokoládéfagylalt
Hozzávalók:
- 4 dl cukrozott sűrített tej (2 tubus)
- 2 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 17 dkg min. 65%-os csokoládé
- 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
- csipet só
- 1 tk. vaníliakivonat vagy fél vaníliarúd kikapart magja
- 4 tk. kukoricakeményítő
- 2 ek. hideg víz
A sűrített tejet, a tejet és a tejszínt közepes láng felett felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a kis kockákra tört csokoládét és a kakaóport, addig keverjük, amíg a csokoládé felolvad, a kakaó feloldódik. Hozzákeverjük a sót és a vaníliakivonatot, a kikapart vaníliamagokat. A keményítőt kikeverjük a hideg vízzel, majd a csokoládés masszához keverjük. Visszatesszük a tűzre, és közepes láng felett 5 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Hagyjuk a fagylaltot kihűlni, majd mélyhűtőbe tesszük, legalább 5 órára.
Gyümölcsös jégkrémnyalóka
Ha olyan szerencsés vagy, hogy csak a kertedbe kell kimenni és összeszedni néhány gyümölcsöt, akkor könnyű dolgod lesz ezzel a jégkrémmel. Persze a piacon is beszerezhetsz kedvedre epret, barackot, görög- és sárgadinnyét. Kockázd fel, tedd bele akár egy kis műanyag pohárkába, persze pálcát szúrj bele, öntözd meg egy kis gyümölcslével. Isteni lesz, ha megfagyott.
Limonádéalap (cukorszirup)
Hozzávalók:
- 5 dkg cukor
- 1 liter víz
- 3 citrom reszelt héja
A hozzávalókból sűrű szirupot főzünk, és hagyjuk kihűlni. A hűtőben hetekig eláll, akármikor elővehetjük, ha ízesíteni akarjuk a limonádénkat. Ez az alap a kávézókban kapható drága és finom limonádék titka, tényleg érdemes kísérletezni vele.
Jégkockatrükkök: A limonádé elengedhetetlen hozzávalója a sok-sok jég. Ha el akarjuk kerülni, hogy az üdítőnk felhíguljon, a jégkockát is készítsük limonádéból. Különlegesen finom a citromos-mentás jégkocka, amelyet úgy készíthetünk el, hogy fél kg citrom és lime kifacsart levét és egy csokor összeturmixolt mentalevelet fagyasztunk le a jégkockatartóban.
Felnőtt változat: némi alkohol hozzáadásával felhasználhatjuk a limonádét nyári koktélok, aperitifek, flipek, bólék és sörbetek készítéséhez is.
Citromos-narancsos limonádé
Hozzávalók:
- 3 narancs
- 3 citrom
- 9 ek. cukorszirup
- 1 liter víz
Facsarjunk ki egy narancsot és egy citromot, majd adjunk hozzá 9 evőkanál cukorszirupot. (Ha nem találjuk elég édesnek, növeljük a mennyiséget.) Öntsük fel 1 liter ásvány- vagy csapvízzel. Vágjuk fel kockára a másik négy gyümölcsöt, és dobáljuk a kancsóba, majd hűtsük le a limonádét. Ha szeretjük, dobhatunk bele mentaleveleket és koktélcseresznyét is, csak még jobb lesz tőle.
Mentás-levendulás limonádé
Hozzávalók:
- fél kg cukor
- 1 l víz
- 20-25 mentalevél
- 2 citrom leve
- 3 ág levendula
A cukorból és a vízből szirupot főzünk. Amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a menta-, a citromfűleveleket és a levendulát. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőben érleljük 1 napig. A mentát és citromfüvet leszűrjük róla, a levendula maradhat az üvegben további aromatizálás céljából. A citromok levét belefacsarjuk. Szódával, jégkockával kínáljuk.
Bodzás-lime-os limonádé
Hozzávalók:
- 4 l víz
- 15-20 bodzavirág
- 8 db citrom leve + 2 db citrom negyedelve (héjastul)
- 5-6 db lime negyedelve (szintén héjastul)
- 25-30 dkg cukor
- 6-8 ek. méz
- szénsavas ásványvíz
Bazsalikomos-epres limonádé
Hozzávalók:
- 30 dkg friss, érett eper
- 3 db citrom
- 10 dkg cukor
- 1 liter víz
- jégkocka
- bazsalikomlevél
A víz felét összeöntjük a citromok kifacsart levével és a cukorral, elkeverjük, és pár percig melegítjük, hogy a cukor elolvadjon, majd visszahűtjük. Az epret megmossuk, leszedjük a zöld szárát, és egy aprítógépben a cukros-citromos vízzel és a bazsalikommal együtt összeturmixoljuk. Ha kész, felöntjük a maradék vízzel, és jéggel megpakolt poharakba töltjük.