Eljött az a pont, amikor már minden olyan hétvégi menüt elfelejthetünk, amihez járatni kell a sütőt, vagy sokat kell a tűzhely mellett állni. Így is melegünk van, az extra fűtést majd inkább télre tartogatjuk. Most legszívesebben reggeltől estig fagyin és jéghideg limonádén élnénk, este pedig jöhetne egy kis grillezés és a jól megérdemelt rozéfröccs. Ha ezt nem is sikerül kivitelezni – vagy legalábbis nem mindennap –, akkor viszont csakis könnyű ételekben tudunk gondolkodni, így most ezt a nyári hétvégi menüt is így állítottuk össze.
Áfonyás-banános turmix
Hozzávalók:
- 1 csésze fodros kel vagy spenót
- 1 fagyasztott banán
- fél csésze fagyasztott áfonya
- 1/4 tk. frissen reszelt gyömbér
- 1 ek. chia mag
- 1 ek. mandulavaj
- 1 ek. almaecet
- 140 g mandulatejes joghurt (natúr joghurt és mandulatej keverékével kiváltható)
- 1/4 tk. fahéj
- fél csésze víz
Minden hozzávalót turmixolj össze, és fogyaszd el azonnal!
Levendulás sárgabarack krémleves
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 5-6 ek. cukor
- 6 dl víz
- 2 dl habtejszín
- 1 tk. szárított levendula
- 1 kg kimagozott sárgabarack
a vaníliás joghurthoz:
- 1 tasak vaníliás cukor
- 15 dkg natúr joghurt
A sárgabarackot a cukorral, a levendulával és a vízzel együtt egy lábasba tesszük. Addig főzzük, amíg a sárgabarack kissé megpuhul. Botmixerrel pürésítjük, végül a tejszínt is hozzáadjuk.
A joghurtot kikeverjük a vaníliás cukorral, és a lehűtött levesre kanalazzuk fogyasztáskor.
Citromos spagetti
Hozzávalók:
- 500 g spagetti
- 1 gerezd fokhagyma bedörzsöléshez
- 2 citrom frissen facsart leve
- 5 evőkanál (75 ml) extra szűz olívaolaj
- só ízlés szerint
- 1 pohár (235 ml) finomra reszelt parmezán, plusz még egy kicsi a szóráshoz
- egy csokor sima levelű metélőpetrezselyem aprítva
- 1 citrom frissen reszelt héja
Öntsük a spagettit forrásban lévő sós vízbe, és azonnal keverjük el, hogy ne tapadjon le.
Vágjuk a fokhagymagerezdet félbe, a vágott felével dörzsöljük be egy nagy tál belsejét, így a nyers fokhagyma íze fogja borítani a tál belsejét. (A maradék fokhagymát dobjuk ki.) A frissen facsart citromlébe keverés mellett kis mennyiségekben csepegtessük bele az extra szűz olívaolajat. Alaposan keverjük össze, amíg a hozzávalók teljesen egységes keveréket nem alkotnak. Keverjük el benne a parmezánt.
Amikor a spagetti eléri az al dente állagot, szűrjük le, és öntsük bele a tálba, majd jól keverjük el. Szórjuk meg parmezánnal, petrezselyemmel és citromhéjjal. Tálaljuk azonnal.
Csokis morzsa fagyival
Hozzávalók:
- csokis sütimorzsa, csokis keksz vagy zabkeksz
- néhány gombóc fagylalt
A kekszet zacskóba tesszük, összefogjuk, és klopfolóval megütögetjük párszor, hogy a keksz szétmorzsolódjon.
Kis poharakba morzsolt kekszet és fagyit adagolunk. Feldobhatjuk friss gyümölcsökkel, kompóttal, lekvárral is.
Cukkinis bulgursaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg bulgur
- 30 dkg cukkini
- 25 dkg (konzerv) főtt csicseriborsó
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 (bio) citrom
- 4 ek olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
- csokor petrezselyem
- 10 dkg zöldsaláta
A bulgurt sós vízben főzzük puhára, szűrjük le. A felkockázott cukkinit kevés olívaolajon süssük ropogósra adagonként (ha egyben sütjük, inkább csak párolódik, és puha lesz), majd keverjük a bulgurhoz. A megmosott citrom héját reszeljük le, a levet facsarjuk ki, ezeket is keverjük a bulgurhoz a lecsöpögtetett csicseriborsóval és a zúzott fokhagymával együtt. Ha kihűlt a bulgur, keverjük hozzá a zöldsalátát és az aprított petrezselymet.
Sózzuk, borsozzuk.