Hétvégi menü isteni újdonságokkal

nlc | 2017. Június 30.
Kurkuma a tökfőzelékben, levendula a csokikrémben? Miért is ne? Ezt a hétvégi menüt szuper újdonságokból állítottuk össze, hogy egy kicsit feldobjuk a nyári hétvégéiteket.

Volt már olyan hétvégi menü, amiben volt zabkása, és a tökfőzelék is stabil szereplője a nyári hétvégi menüinknek, de most egy kicsit változtattunk a bevált receptekben, így egy teljesen új menü állt össze, amit még azoknak is érdemes kipróbálni, akik egyébként általában ragaszkodnak a klasszikus ízekhez. 

Barackos pite zabkása

 

Hozzávalók:

Egy lábosban felforraljuk a vizet egy kis sóval, forrás után hozzáadjuk a zabpelyhet és a fahéjat, és 4-5 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a nádcukrot, és a barackot felkockázva, és még további 1-2 percig főzzük. Belekeverjük a diót, és már tálalhatjuk is!

Sajtos morzsás hal paradicsomos cukkinival

Hozzávalók 4 személyre:  

A halat megmossuk, szeletekre vágjuk, sózzuk, majd kiolajozott tepsibe helyezzük. A szárított kenyeret apró kockákra vágjuk, morzsásra törjük, és egy edénybe rakjuk. Ráreszeljük a sajtot, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott újhagymát és fokhagymát. Összekeverjük, a halszeletek tetejére halmozzuk. 180 ºC-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Közben a cukkinit ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd 2 evőkanál olívaolajon pirítani kezdjük. Mellétesszük a koktélparadicsomokat, és kb. 5-6 perc alatt készre pirítjuk, félidőben megfordítjuk, sózzuk, borsozzuk. A hal mellé tálaljuk.

Kurkumás tökfőzelék rántott sajtgombócokkal

Hozzávalók 4 személyre: 

A gombóchoz: 

A tököt meghámozzuk, a magokat eltávolítjuk, felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, majd az olívaolajon pirítani kezdjük a hagymát. Sózzuk, majd rádobjuk a fokhagymát, néhány perc múlva pedig a tököt. Kb. 10 percig dinszteljük, megszórjuk a kurkumával, kevés fehér borssal. Mikor elfőtt a leve, felöntjük a tejszínnel, és besűrítjük. A gombóchoz a sajtot kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd diónyi golyókat formázunk belőle (ha nem tapad össze a sajt, adhatunk hozzá kevés vajat, illetve tehetünk hozzá aprított zöldfűszereket, esetleg csilit), majd hagyományos módon bepanírozzuk: először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban, közepes lángon kisütjük és a főzelékkel tálaljuk.

Fehér csokoládés pohárkrém levendulával

Hozzávalók 4 személyre: 

A kekszet kézzel jól áttörjük, majd a poharak aljába szórjuk. Mindegyikre kanalazunk egy-egy evőkanál baracklekvárt. Kemény habbá verjük a tejszínt a kristálycukorral és a vaníliás cukorral. A levendula szirmait leszedjük, és fűszerőrlőben vagy mozsárban liszt finomságúra őröljük. Finoman belekeverjük a levendulát a tejszínhabba, majd a baracklekvár tetejére kanalazzuk. Végül nagy lyukú sajtreszelőn lereszeljük a hideg fehér csokoládét, és a pohárkrémek tetejére szórjuk. Hidegen tartjuk tálalásig!

Frissítő jégnyalóka kókusztejjel

Hozzávalók 4 db pálcikás formához:

Keverjük össze a porcukrot és a kókusztejet, majd öntsük formákba és tegyük a fagyasztóba 4 órára.

Áfonyás–balzsamecetes saláta grillezett kecskesajttal

Hozzávalók 2 főre:

A salátaleveleket és az áfonyát megmossuk, a vizet papírtörlővel leitatjuk.

Az olajat elkeverjük a balzsamecettel és a mézzel. 

A kecskesajtot 2 nagyobb korongra vágjuk. (Ha nem henger formájú sajtunk van, akkor bármilyen tetszőleges formára felszeletelhető). A sajtot száraz, forró serpenyőben mindkét oldalán körülbelül 1,5-2 percig sütjük.

A salátaleveleket tányérra szedjük, majd megszórjuk az áfonyával, ráhelyezzük a grillezett sajtszeleteket, végül meglocsoljuk az egészet a balzsamecetes öntettel.

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.

Exit mobile version