Hozzávalók 6-8 személyre:
- 1,5 liter tej
- 1 tk. só
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 25 dkg rizs
- 15 dkg (nyírfa)cukor
- 6 dkg vaj + a formához
- 6 tojás, szétválasztva
- 5 dkg kandírozott gyömbér, felaprítva
- 10 dkg sütésálló csokoládélencse
- 1 ek. étkezési keményítő
Az öntethez:
- 2,5 dl habtejszín
- 15 dkg csokoládé, felaprítva
- sok málna
A sóval és vaníliával ízesített tejben állandó kevergetés mellett puhára főzzük a rizst – tejberizst készítünk. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a (nyírfa)cukrot. Kissé lehűtjük, majd hozzákeverjük a vajat. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjék keményre vert habját. A finomra aprított, kandírozott gyömbért és a csokoládélencsét összeforgatjuk egy evőkanál keményítővel (így nem süllyed a massza aljára), majd ezt is a masszába keverjük. Kivajazott hőálló tálba öntjük, majd 190 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük. A csokoládéöntethez forráspontig melegítjük a tejszínt, majd beletesszük a felaprított csokoládét, elkeverjük. Ezzel kínáljuk a rizskochot.