A hűsítő, jeges italok számának igazából csak a fantáziánk szabhat határt, hiszen minden jöhet, amit szeretünk inni: teával, cukorral, mentesen, tejalappal vagy gyümölccsel. Lényeg, hogy az ízlésünknek megfelelően készítsük el és hagyjunk időt bőven, hogy lehűljön az itókánk, és hogy a hőmérsékletet ne bízzuk a véletlenre, szervírozás előtt a poharat bőven kínáljuk meg jéggel.
Gyümölcsökkel a limonádé is finomabb
A csak citromos, cukros limonádé már a múlté, illetve ennél már többre vágyunk, ha limonádét rendelünk egy vendéglátóhelyen. Miért ne kényeztetnénk magunkat otthon is gyümölcsös limonádékkal? A citromlé helyett, darabolt citrommal, lime-mal és naranccsal tömhetjük tele poharainkat.
Barackos-málnás limonádé
Hozzávalók:
- 3 szem őszibarack vagy nektarin
- 15 dkg friss málna
- víz
- jég
- 2 citrom
- 2 lime
- méz vagy cukor ízlés szerint
- mentalevél
Elkészítés:
- 2 puha barackból, a málna feléből, 1 citrom levéből összeturmixoljuk az alapot, majd annyi mézzel, illetve cukorral édesítjük, hogy ízlésünknek megfelelő legyen.
- Engedjük fel vízzel.
- A maradék málnát fagyasszuk le, szemenként, hogy ne ragadjanak össze.
- A maradék citrom és lime héját alaposan megmossuk, felkockázzuk és a pohár aljába tesszük.
- Felengedjük a gyümölcsös limonádéval, megszórjuk mentalevéllel.
- Jöhetnek bele a jéggé fagyott málnaszemek, a jégkockák, és kész is a gyümölcsös limonádé.
Gyümölcsös, limonádés jégkrém
Hozzávalók:
- Bármilyen gyümölcs, ami otthon van: kivi, görögdinnye, málna, áfonya
- méz vagy cukor
- 3 citrom
- mentalevél
Elkészítés:
- A mézből, vagy cukorból és két citrom kifacsart levéből elkészítjük a gyümölcsös, házi limonádé alapját.
- Beleszórjuk a mentaleveleket, felöntjük vízzel.
- A kiwt, és a maradék citromot vékony szeletekre vágjuk, majd a málnával esetleg áfonyával együtt a limonádéhoz adjuk.
- Az egészet a hűtőbe tesszük, hogy jól kihűljön.
- Majd jégkrémes formákba vagy kis műanyag poharakba töltjük, figyelve arra, hogy minden pohárkába kerüljön vegyesen színes gyümölcs.
- Beleállítjuk a pálcikákat a poharakba, és a fagyasztóba tesszük.