Van, aki hidegen szereti – a legjobb csokifagyireceptek

nlc | 2017. Július 11.
Ma van a csoki világnapja, és ennek örömére ma a csokit is csokival fogjuk enni. Bár a bennünk élő Gombóc Artúr legszívesebben végigenné a kerek csokoládétól a lyukas csokoládén át a lapos csokoládéig az összes lehetséges csokoládét, a nagy hőségben ma inkább csak a hideg csokoládékban gondolkozunk.

Ennél jobb dolog aligha történhetne ezzel a nappal, mert bár télen szinte minden hétre jut egy brownie, egy szelet csokitorta, pár darabka bonbon vagy egy jobb sorsra érdemes csokimikulás, nyáron egy kicsit háttérbe szorulnak a csokis édességek. Így is van ez rendjén: ki kell használni, hogy mindig van friss gyümölcs a piacon, és ilyenkor inkább az epres, málnás, meggyes, barackos édességek közül válogatunk hétvégi süteményt. De ma, ma egy kicsit félretesszük a lightos nyári desszerteket, és reggeltől estig a csoki világnapját ünnepeljük. 

De mielőtt nekiállnánk a csokihabzsolásnak: összeszedtünk néhány érdekességet, amit érdemes tudni a csokoládéról. 

 

Krémes csokoládéfagylalt

 
 

Hozzávalók:

A sűrített tejet, a tejet és a tejszínt közepes láng felett felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a kis kockákra tört csokoládét és a kakaóport, addig keverjük, amíg a csokoládé felolvad, a kakaó feloldódik. Hozzákeverjük a sót és a vaníliakivonatot, a kikapart vaníliamagokat. A keményítőt kikeverjük a hideg vízzel, majd a csokoládés masszához keverjük. Visszatesszük a tűzre, és közepes láng felett 5 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Hagyjuk a fagylaltot kihűlni, majd mélyhűtőbe tesszük legalább 5 órára.

Csokoládékrémes-tejszínhabos fagylalttorta

 
 

Hozzávalók 10 adaghoz:

A csokoládékrémhez: 

A csokoládékrém hozzávalóit lábosba mérjük, majd felfőzzük. Forrás után még 5 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk fóliával, majd egy rétegben letesszük a kekszet. Ezen elosztjuk a fagylalt harmadát, majd meglocsoljuk a kihűlt csokoládékrémmel. Ismét keksz, fagylalt, krém következik. A tetejére egy réteg fagylaltot teszünk, majd rákenjük a porcukorral felvert tejszínhabot. Megszórjuk kakaóporral, meglocsoljuk még egy kevés csokoládékrémmel. Levesszük róla a tortaformát, és azonnal tálaljuk.

Egyszerű csokis fagyitorta

Hozzávalók:

Béleljünk ki egy magas falú formát folpackkal. Mivel a tortánkat “fejjel lefelé” fogjuk megalkotni, először kanalazzunk egy jó vaskos réteg fagyit (a teljes mennyiség harmadát) a forma aljára – vigyázzunk rá, hogy rendesen egyengessük el, ha nem akarunk később légbuborékokba botlani.

Ezután nyomjunk bele 8 Kit Kat szeletet a fagyiba – a formánktól függően ügyeskedhetünk a csoki eltörésével és a darabszámmal is. Ismételjük a folyamatot, míg három csodás réteget nem kapunk. Ha a forma tetejéig folytattuk a rétegezést, tegyük a tortát a fagyasztóba minimum 2 órára, de jobb, ha egy egész éjszakára. Végül fordítsuk ki a tortát a formából, húzzuk le a fóliát, és vonjuk be egy réteg isteni csokimázzal.

Aszalt barackos-diós-étcsokoládés semifreddo

 

Hozzávalók 10-12 szelethez:

A tojássárgákat habosítsuk ki a cukorral, öntsük fel a tejjel, majd takarékon, folyamatosan kevergetve melegítsük a krémet, amíg be nem sűrűsödik. Vigyázzunk, hogy ne forrjon!
Törjük kockára a csokoládét, majd keverjük a még meleg tojásos krémhez, hogy felolvadjon. Vágjuk félbe a diót és az aszalt barackot, majd adjuk a csokoládés krémhez. Csipet sóval verjünk kemény habot a tojásfehérjékből. Ha kihűlt a főzött krém, óvatosan elegyítsük a tojásfehérjével. Öntsük a fagylaltalapot őzgerincformába (ha van, akkor szilikonosba), majd tegyük a mélyhűtőbe minimum 4 órára, de inkább egy éjszakára. Fogyasztás előtt tartsuk 10 percig szobahőmérsékleten, hogy szeletelni tudjuk.

Duplán csokis parfé

 

Hozzávalók:

A tojássárgákat habosítsuk ki a cukorral, öntsük fel a tejjel, majd takarékon, folyamatosan kevergetve melegítsük a krémet, amíg be nem sűrűsödik. Vigyázzunk, hogy ne forrjon! Osszuk két részre a még forró krémet, az egyikhez keverjük hozzá a felkockázott étcsokoládét, a másikhoz a fehér csokoládét és a sűrített tejet. Keverjük addig a krémeket, míg a csokoládék felolvadnak, majd hűtsük le őket. Verjük fel a tejszínt, és óvatosan forgassuk bele a felét a fehér, a másik felét az étcsokoládés krémbe. Felváltva merjük a krémeket egy őzgerincformába, hogy szép márványos legyen. Tegyük a mélyhűtőbe dermedni, és fogyasztás előtt tartsuk 10 percig szobahőmérsékleten, hogy szeletelni tudjuk.

 

Exit mobile version