nlc.hu
Gasztro

Nagy csokoládékvíz: 15 kérdés csokirajongóknak

Gombóc Artúrok, itt a nagy csokoládékvíz! Meglesz a 15 pontod?

A csokinál csak két jobb dolog van a világon: a sűrű forró csoki és a krémes csokoládéfagylalt. Gyere, és teszteld magad az nlc. csokikvízén!

Tucatnyi nassolnivalóval édesíthetjük meg a napjainkat, de mind közül a csokoládé lett az édességek királya. Míg korábban a cukorka töltötte be ezt a szerepet, ma csokikkal vannak tele a Mikulás-csomagok, és a legtöbben egy kis csokit majszolunk el, ha édességre vágyunk.

A legelső élményeink jellemzően édes tejcsokoládékhoz kötődnek, a műértő rajongók ízlése pedig a nagy kakaótartalmú keserűcsokoládék felé hajlik. Ma már olyan ismeretterjesztő kóstolókat tartanak a csokoládéknak is, mint a boroknak vagy a kávéknak, amelyek szintén izgalmas termőterületekről érkeznek és a különböző pörkölésnek köszönhetően igen változatos ízjegyeket mutatnak.

Kislány a csokiboltban

Kislány a csokiboltban / Fotó: Jupiterimages, Getty Images

A kakaó és a belőle készített csokoládék világa szintén lenyűgöző, sokkal színesebb is, mint gondolnánk. A manufakturális, illetve kisüzemi körülmények között gyártott csokik révén mi is bepillanthatunk ebbe a – nem is mindig olyan édes – univerzumba, a nyugati világban egyre terjedő fair trade kakaókereskedelem pedig a földeken kemény fizikai munkát végző előállítók munkakörülményeit és életminőségét védi.

Csokit enni jó, és most tesztelheted is a csokitudományodat.

Töltsd ki legújabb kvízünket, 15 nehéz kérdéssel készültünk!

Itt a nagy csokikvíz!

Csokoládé-szökőkút

Felkészültél? Kezdjük is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top