Gasztro

Bonbon házilag – 3 recept kezdőknek

A házi bonbon- és csokikészítést egyszer kell kipróbálni, és aztán nincs megállás. Nem kell hozzá sok minden, csak egy kis idő, türelem a "pepecseléshez" és 1-2 eszköz, no és persze alapanyagok, attól függően, milyen ízű saját készítésű csokikat szeretnénk előállítani. Hoztunk 3 receptet, amit kezdők is el tudnak készíteni.

Mindhárom receptben étcsokoládéval dolgozunk, ebből érdemes a minimum 60-70 % kakaótartalmú verziót választani. Nagyon egyszerű módon temperáljuk a csokoládét: az étcsoki ⅔ részét vízgőz felett megolvasztjuk (vagy rutinosabbak egy kis lábasban alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett), majd lehúzzuk a tűzhelyről és hozzáadjuk a maradék csokit, és addig kevergetjük, míg teljesen felolvad ez az utólag hozzáadott csoki is.

Bonbon házilag - 3 recept kezdőknekKávékrémes csokitábla

Hozzávalók:
•    10 dkg étcsokoládé a fentiek szerint megolvasztva
A töltelékhez:
•    30 g vaj
•    50 g fehér csokoládé
•    2 evőkanál habtejszín
•    2 teáskanál őrölt kávé

A töltelékhez egy kis lábasban megolvasztjuk a vajat, beletördeljük a fehér csokoládét, hozzáadjuk a tejszínt és az őrölt kávét, és addig melegítjük folyamatos kevergetés mellett, míg szép simára tudjuk végül keverni az egészet. Ha kész, félretesszük hűlni, majd ha már egyáltalán nem meleg, hűtőbe tesszük 1-2 órára.

Ha a töltelék megdermedt a hűtőben, akkor a fentiek szerint előkészítjük az étcsokoládét.
Az  – egyszerűsítve temperált – csokoládéval kikenjük a csokitábla formát, gondosan, hogy mindenhol érje (kicsit a konyhapulthoz ütögetjük a formát), majd hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé megdermedjen. 10-15 perc elteltével elővesszük a hűtőből, és megtöltjük a kávés töltelékkel. Egyenletesen elkenjük benne úgy, hogy maradjon hely a záró csokirétegnek. Ekkor felmelegítjük a maradék étcsokoládét, és ha megolvadt, rácsorgatjuk a töltelékre úgy, hogy a sarkokban és a széleken is mindenhol fedje. Kicsit megint a konyhapulthoz ütögetjük a formát, hogy minden pici hézagba jusson a csokiból, és utoljára még visszatesszük a hűtőbe, hogy a záró csokiréteg is megdermedjen. Ha megdermedt, kipattintjuk a formából.

Bonbon házilag - 3 recept kezdőknekMogyoróvajas bonbon

Hozzávalók 12 db bonbonhoz:
•    10-12 dkg étcsokoládé
•    2 evőkanál mogyoróvaj

A temperált csokoládét egy kiskanállal (vagy ecsettel) a szilikon bonbonforma mélyedéseibe csorgatjuk és egyenletesen kikenjük az alját és az oldalakat, majd kicsit a konyhapulthoz ütögetjük a formát – érdemes egy kisebb vágódeszkára rakni a formát és a vágódeszkával együtt ütögetni –, majd ha mindenhova jutott csoki, akkor hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Ha megdermedt, nézzük meg, hogy tényleg mindenhova jutott-e csoki, ha bizonytalanok vagyunk, vagy először csináljuk, érdemes még egyszer kikenni vékonyan. 

Ha megdermedt a csokiburok, megtöltjük a mogyoróvajjal úgy, hogy a tetején még maradjon hely a bonbon talpának. Ha a tölteléket elegyengettük, újra megolvasztjuk a maradék étcsokoládét és a mogyoróvajra csorgatjuk, majd ismét a konyhapulthoz ütögetjük a formát, a felesleges étcsokit eltávolítjuk, és hűtőbe tesszük a formát, hogy a talpa is megdermedjen. Ha megdermedt, óvatosan kifordítjuk a formából.

Bonbon házilag - 3 recept kezdőknekMarcipános csokitallér

Hozzávalók 4-6 db tallérhoz:
•    10 dkg étcsokoládé
•    5 dkg marcipánmassza

A fentiek szerint előkészített olvasztott étcsokoládét szilikon muffinforma mélyedéseibe csorgatjuk, és kb. fél cm magasan kikenjük az oldalát is a csokoládéval. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Közben a marcipánból kis darabokat tépünk, gombócot formázunk belőle, majd a tenyerünkben szétlapítjuk, akkorára, amekkora a muffinforma mélyedése. A megdermedt csokoládéra ráhelyezzük a marcipánkorongot, majd újraolvasztjuk a maradék étcsokoládét, és ezzel befedjük a marcipánt, és visszatesszük a hűtőbe, hogy a fedő csokiréteg is megdermedjen. Ha kész, óvatosan kifordítjuk a muffinformából a tallérokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top