Gasztro

Szinte lehetetlen védekezni az új kártevő ellen, veszélyben a málna

Néhány éve új kártevő, név szerint a foltos szárnyú muslica keseríti meg a bogyós gyümölcsöket (málna, szeder, bodza) termesztők életét. A kártevő ellen védekezni roppant nehéz.

Öt éve ütötte fel először a fejét hazánkban is a foltos szárnyú muslica (Drosophila suzukii), amely hatalmas kárt képes okozni a bogyós gyümölcsökben. Tavaly augusztusban Nógrád megyében a megtermett málna- és szederkultúrákban 100 százalékos fertőzöttségi szintet ért el, így az épp elkezdett szüret abbamaradt, és tonnaszám maradtak a bokrokon a bogyók.

A száraz, kemény hideg és a forró, napsütéses nyár nem kedvez a foltos szárnyú muslica elterjedésének, idén még nem találkoztak kifejlett példányokkal a szakemberek.

Mindent a foltos szárnyú muslicáról – felkavaró videó

A foltos szárnyú muslica – ellentétben más muslicafajokkal – az érésben lévő egészséges gyümölcsöket károsítja, épp emiatt vált komoly kártevővé. Elsősorban a puha héjú és húsú gyümölcsökben okoz komolyabb károkat. A rovar nem válogat, leggyakrabban bogyósokon, vagyis szamócán, málnán, szedren, bodzán, áfonyán, ribiszkén, köszmétén időzik és szaporodik. Szőlőn is károsít, valamint a csonthéjasok közül kedveli a cseresznyét, a meggyet, az őszibarackot, a kajszi, a szilvát, illetve már sérült almán és körtén is megfigyelték.

Kártétele abban mutatkozik meg, hogy a nőstény éles, fogazott, pengeszerű tojócsövével az egészséges gyümölcsbe rakja tojásait, és a kikelő lárvák táplálkozása során a gyümölcs tönkremegy, rothadásnak indul, és ecetesedik. Ellene permetezéssel nem lehet védekezni, mert érőfélben lévő vagy érett gyümölcsbe rakja tojásait, a legtöbb rovarölő szer pedig közvetlenül érés idején már nem alkalmazható. 

Az Agrárszektor szerint a leghatékonyabb módszer a csalogatóanyag és növényvédő szer együttes alkalmazása lehet. Csalogatóanyagként az almaecet és vörösbor 1:1 arányú elegye nagyon hatékony. Szintén eredményes módszernek tűnik az idejében alkalmazott izolátorháló, amely távol tartja a muslicákat a növényektől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top