Dinnye minden mennyiségben

nlc | 2017. Július 23.
A görögdinnye maga a nyár. Június végén kiürítünk egy polcot a hűtőben, és aztán augusztus végéig nem is kerül oda más, csak mindig az aktuális dinnye. Bár magában is bármennyit meg tudunk enni belőle, most hoztunk még pár ötletet a felhasználására.

Nehéz eldönteni, mi a jobb: nyáron a strandon, a gyékényen ülve megenni egy nagy darab dinnyét, vagy este a grillezés után dinnyézni a barátokkal. Az mindenesetre biztos, hogy minden évben van egy hős, aki a dinnyeevés bajnoka lesz. Tavalyi kedvencünk a dinnyés vodkazselé volt, és minden évben lenyűgöznek a különféle dinnyéből faragott csodák, de mi most inkább egyszerűbben kivitelezhető dinnyés ötleteket hoztunk.

 

Dinnyeturmix mentával

Hozzávalók:

A dinnyét kimagozzuk és felkockázzuk, a lime levével, a mézzel és néhány levél mentával egy tálba tesszük, és botmixerrel turmixoljuk. Nagy melegben jégkockákat is dobhatunk bele!

 

Grillezett görögdinnye

 

Hozzávalók:

A dinnyét vágd fel 1 cm vastag szeletekre. Egy kis tálban keverd össze a cukrot, a lime héját és a paprikát. Szórd meg vele a dinnyeszeleteket. 2-3 percig grillezd a dinnyeszeletek mindkét oldalát. Tálald lime-szeletekkel, szórd meg morzsolt feta sajttal, vagy löttyints rá egy kis görög joghurtot. 

Tipp:

A grillezett dinnye salátákhoz is nagyon jól használható! 

Dinnyés rukkolasaláta

Hozzávalók 4 adaghoz:

A lila hagymát keverd össze a fehérborecettel, és 10-20 percet hagyd állni. Eközben vágd fel kockákra a dinnyét. A hagymát vedd ki a pácból, és keverd össze a rukkolával. Az ecetet keverd össze az olívaolajjal, sózd, borsozd, majd öntsd a salátára. Végül add hozzá a dinnyekockákat, és morzsold a tetejére a fetát. Jó étvágyat hozzá!

Dinnyesorbet

Hozzávalók:

A dinnyekockákat helyezd el egy tálcán, majd 4 órára tedd be a fagyasztóba. A fagyos dinnyét, a sűrített tejet és a sót turmixold krémesre 3-5 perc alatt. Öntsd át az egészet egy tálba, és ismét tedd be a mélyhűtőbe minimum 2 órára.

Görögdinnye-nyalóka

Nyári kerti partikon, szülinapi bulikon is érdemes így tálalni a dinnyét. Nemcsak mutatós, de egyszerűbben is kezelhető, mint ha egy nagy görögdinnyét tennénk ki az asztalra. (Bár annak is megvan a hangulata.) A dinnyecikkeket spatulára szúrjuk, és így tesszük ki egy tálcára – akár nagy kupacban.

Hozzávalók:

A görögdinnyét vízszintesen vágd 2,5 centi széles szeletekre, majd szaggasd ki egy csillag alakú formával. A pálcikákra először húzz rá 6-8 szem áfonyát, majd a tetejükre illeszd rá a dinnyecsillagokat.

Dinnyés rumpuncs

 

Hozzávalók:

Minden hozzávalót keverj össze turmixgépben, majd öntsd jéggel teli poharakba. Díszítsd mentalevekkel.

 

Dinnyés gazpacho

Hozzávalók:

A paradicsomot felkockázzuk, egy tálba tesszük, és hozzáadjuk a darabokra tépkedett kenyeret, az olívaolajat és kevés vizet. Összeforgatjuk és egy kicsit állni hagyjuk, hogy a kenyér megszívja magát. Hozzáadjuk a felkockázott dinnyét, sózzuk-borsozzuk, belefacsarjuk egy citrom levét, és botmixerrel turmixoljuk. Hidegen tálaljuk.

Dinnyés jégnyalóka

Hozzávalók:

A dinnyét kimagozzuk és felkockázzuk. Botmixerrel turmixoljuk, ha szükséges, adunk hozzá egy kis mézet. Jégkrémformákba adagoljuk, és fagyasztóba tesszük. A legjobb hűsítő bolti jégkrémek helyett.

Dinnyepizza

Hozzávalók:

A görögdinnyét felszeleteljük, és ízlés szerint különféle feltétekkel díszítjük. Kerülhetnek rá bogyós gyümölcsök, banánszeletek, jól mutat rajta a citromfű és a menta is, de a fenti saláták mintájára szórhatunk rá olívabogyót, és morzsolhatunk rá akár egy kis fetasajtot is. Cikkekre vágjuk, mint a pizzát, és már tálalhatjuk is!

 

Exit mobile version