nlc.hu
Gasztro

Görögdinnye és párja: 5+1 ötlet görögdinnyére

5 szokatlan ételpárosítás, amelyben a görögdinnye új arcát mutatja

A sárgadinnye klasszikus olasz párja a pármai sonka. Isteni páros. Na és mi a helyzet a görögdinnyével, ha kivételesen nem magában eszegetnénk?

Kinek ne lenne rokona, ismerőse, aki egy jó karéj fehér kenyérrel eszik a görögdinnyét? Ha ez a népi szokás nem is az ízek csúcsra járatásáról szól, a görögdinnye nem csak magában finom.

Egyes gyümölcsök esetében egyértelmű, hogy tucatnyi receptben használjuk őket – nem csak süteményekben. Az őszibarackkal sütött pulyka, az ananászos csirke és a sült alma megszokott húsos étel kísérők, de a görögdinnyét ilyen stílusban nem tudjuk felhasználni.

Görögdinnye, lime, jégkockák

Nyár egy képen / Fotó: happy_lark, Getty Images

Ennek a legfőbb oka, hogy több mint 90 százalékban vizet tartalmaz, az állaga levegős, kissé kásás, egyszóval nem mindenre alkalmas ez a hozzávaló. Meglepő módon grillezésre például tökéletes, nézd meg, milyen jól áll neki a parázs!

Következzen öt párosítás, amelyben új arcát mutatja a nyár egyik kedvenc csemegéje, a görögdinnye.

Görögdinnye + citrom

TikTokon akadtunk erre az ötletre, mert receptnek azért nem neveznénk. A legeltökéltebb agglegények is benevezhetnek rá, mert semmiféle főzőtudást nem igényel. Csepegtesd citrom frissen facsart levét a görögdinnyére, és a hatás nem marad el!

@swaggy_mo_ Nah hear me out yah. This was the best thing I ever tasted ❤️❤️😩😩 #watermelon #fruits #fastingforhealth #fastingtips ♬ original sound - Mohamet

Görögdinnye + méz + só

Ne idegenkedjetek tőle, bomba triót mutatunk! Sózzátok meg a dinnyét, és csorgassatok rá mézet (vagy agavészirupot, vagy juharszirupot). Nem is kell meggrilleznetek, nyersen is jól működnek együtt! Grillezve pedig még finomabb.

Nyers és grillezett görögdinnye, méz, citrom

Nyers és grillezett görögdinnye, méz, citrom / Fotó: beats3, Getty Images

Görögdinnye + feta

A nyári összejövetelek egyik kedvenc hideg előétele, ideális partifalatkának is. Ebben a párosításban szintén a sós-édes kontrasztja érvényesül, amit a rácsorgatott, fanyarkás citrom vagy lime leve frissít fel.

Göröginnye, zöldfűszeres feta, lime

Göröginnye, zöldfűszeres feta, lime / Fotó: stuartpitkin, Getty Images

Cifrázhatod is. A friss rukkola enyhén csípős íze, a sűrű, édeskés balzsamecet és az édes görögdinnye a nyár egyik legjobb salátáját alkotja. Az alábbi képen azonban nem feta, hanem a fetánál édeskésebb ricotta szerepel.

Rukkola, ricotta, görögdinnye, balzsamecet

Rukkola, ricotta, görögdinnye, balzsamecet / Fotó: MarynaVoronova, Getty Images

Görögdinnye + paradicsom

Elsőre szintén meglepő lehet, pedig nagy páros a görögdinnye és a paradicsom. A nyár két slágere egy tányérban: a hűsítő spanyol leves, a gazpacho görögdinnyével kombinálva egyszerűen zseniális. Az alábbi receptben pedig megmutatjuk, hogyan készítsd el úgy, hogy a dinnye héjából is tegyél bele. Ígérjük, remek!

Tovább a receptre: Itt a piros! Hűsítő leves Spanyolországból – egy meglepő hozzávalóval

Görögdinnyés-paradicsomos gazpacho

Üdvözlet Spanyolországból / Fotó: REDA&CO Getty Images

Görögdinnye + sonka

A sárgadinnye és a sonka régi, bevett páros. Nos, ha minőségi, érlelt sonkánk van, bátran kóstoljuk össze őket! A sonka lehetőleg mediterrán vidékről származzon, és ne főtt legyen. A pármai vagy a jamón serrano ideális hozzá. Az alábbi képen grillezett édesköménnyel és nyers sárgadinnyével alkot egy fogást.

Érlelt sonka, görögdinnye, édeskömény

Érlelt sonka, görögdinnye, édeskömény / Fotó: monica-photo Getty Images

+1 Görögdinnye + chili

Hiszitek vagy sem, a chilihez is jól illik a zamatos piros gyümölcs. Egy mixtúra a mexikóiak után szabadon: görögdinnye, Margarita koktél és jalapeno. Bizony, a dinnyéhez mexikói zöld chili, tequila, Cointreau, friss lime és persze jég dukál. Ha tovább csavarnád, sózd is meg!

Görögdinnye, Margarita, jalapeno, lime

Görögdinnye, Margarita, jalapeno, lime / Fotó: sveta_zarzamora, Getty Images

Ha kedvet kaptál a görögdinnyés koktélokhoz, ne fogd vissza magad! Gin, rum, vodka, tequila + görögdinnye

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top