nlc.hu
Gasztro

Kétujjas technika a görögdinnye érettségének megállapításához

Mikor érett a görögdinnye? Próbáld ki a kétujjas technikát

Egy kevésbé ismert módszer használatával nagyobb esélyünk lesz arra, hogy a tökéletes görögdinnyét vigyük haza.

Minden nyáron, amikor elkezdődik a dinnyeszezon, felmerül a kérdés: hogyan lehet felvágás nélkül megállapítani, hogy melyik a finom, érett görögdinnye? Kopogatás, szaglászás, színelemzés, sárga folt keresése, száraz kocsány vizsgálata – mindenkinek van egy módszere, amire esküszik. Most mutatunk egy kevésbé ismert trükköt: ez a kétujjas technika.

A The Kitchn szerzője több görögdinnye-termelőt is megkeresett, rengeteg trükköt kipróbált, míg végül az egyik termelő módszerét találta a legjobbnak, amihez csak két ujjra van szükség. 

Persze önmagában ez a módszer sem garancia a sikerre, főleg hogy sem a dinnyék, sem az ujjaink nem egyformák, arról nem is beszélve, hogy nem minden fajta csíkos. Viszont a termelők is figyelik a csíkozást, amikor leszedik a dinnyéket; nyilván nem méricskélik a távolságot, de egy fontos plusz információt jelent nekik.

További tippek az érett görögdinnye felismeréséhez:

  • A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, ugyanis a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi.
  • Az érés jele az is, ha a dinnye talajjal érintkező része már nem fehér, hanem sárga. Minél sötétebb ez a szín, annál tovább ért a gyümölcs.
  • Az érett dinnye kocsánya kezd száradni, barnulni. Az erős, friss, zöld kocsányú dinnye valószínűleg még nem érte el a teljes érettséget.
  • Minél nehezebb a dinnye a méretéhez képest, annál több víz van benne, és annál édesebb lesz.
  • Az ütögetésre jelentkező kongó hang nem jelenti feltétlenül azt, hogy a dinnye érett, sokszor csupán azt jelzi, hogy a dinnye belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma. Ez a technika leginkább a szezon végén lesz hasznos, amikor a túlérett, belül löttyedt dinnyék kiszűrése a feladat.

Bár egész jól bírja a tárolást, a legjobb természetesen a frissen szedett dinnye, amely nem áll napokig a kánikulában a tűző napon. Akkor járunk a legjobban, ha közvetlenül a termelőtől tudunk vásárolni, aki rendszeresen szüreteli a gyümölcsöt, és naponta friss áruval érkezik, mert így valóban finom, édes és lédús dinnyét ehetünk.

Görögdinnye Jászapátiban 2020. július 16-án

Felvágva már látszik, finom lesz-e a görögdinnye (Fotó: MTI/Vajda János)

Idén egyébként nagyjából a tavalyi árakon kaphatunk görögdinnyét, Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Szövetségének elnöke korábban az nlc-nek azt mondta: körülbelül egy gombóc fagyi áráért, azaz 400-500 forintért kínálják majd a dinnye kilóját.

Ha pedig sikerült hazavinni a tökéletes görögdinnyét, mutatunk egy konyhai trükköt a szeleteléshez. Felezzük meg az egész dinnyét, és fordítsuk a vágódeszkán a vágott oldalával lefelé. Ezután egyszerűen csak vágjuk fel csíkokban széltében és hosszában egyaránt, a kívánt szélességű cikkelyekre. Elegáns és gusztusos dinnyefalatokat kapunk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top