nlc.hu
Gasztro

Ennyiért lehet idén dinnyét venni

Itt a dinnyeszezon: kilóját egy gombóc fagyi áráért veheted meg

Esős hónapokon vagyunk túl – hogy befolyásolta ez az idei görögdinnye helyzetet? Többek között ezt is elárulta nekünk a Magyar Dinnyetermelők Szövetségének elnöke.

Imádjuk a görögdinnyét – ami amúgy a görgethető alakjáról kapta a nevét, és nem Görögországból származik –, mert nem csak jobb frissítő a kánikulában, mint bármilyen folyadék, de egy csomó izgalmas étel alapja is lehet. Próbáltál már levest, alkoholos jégkását vagy szendvicset csinálni belőle? Ha nem, akkor idén nagyon sok alkalmad lesz kísérletezni, a magyar görögdinnyeszezon ugyanis épp a napokban kezdődik, és akár szeptemberig is eltarthat. Ami amúgy azt jelenti, hogy legalább 15 ezer tonna dinnyéről beszélünk – osztotta meg velünk a Magyar Dinnyetermelők Szövetségének elnöke, Göcző Mátyás.

„Július 10-15-e környékére már annyit szednek le a termelők, hogy abból a mennyiségből országszerte Zalaegerszegtől Nyíregyházáig fogunk találkozni magyar görögdinnyével – mondta Göcző Mátyás. – Biztos vagyok abban, hogy mint általában, most is lesz elegendő magyar görögdinnye augusztus 20-áig. Azt se felejtsük el, hogy ötödik termesztőkörzetünk, a Nyírség több, mint ezer hektáron termelve augusztus elejétől – ha jó az időjárás – akár szeptember végéig is tud biztosítani magyar görögdinnyét.”

Görögdinnye

Fotó: HUIZENG HU/Getty Images

Bár laikusként azt gondolnánk, hogy annyira nem lesz jó – akár mennyiségben, akár minőségben – az idei termés a rengeteg esős hónap miatt, a Magyar Dinnyetermelők Szövetségének elnöke éppen ennek az ellenkezőjéről biztosított minket. Kiderült ugyanis, hogy a májusi eső tényleg aranyat ér! Ez egészen konkrétan azt jelenti, hogy a tavalyi időjárásnál sokkal kedvezőbb volt az idei, bár szerinte „akkor lett volna teljesen kerek a szezon, ha a hajnalok kicsit melegebbek lettek volna, mert lehet, hogy akkor 5-6 nappal korábban is elindulhatott volna a szezon.”

Ahogy gyakorlatilag minden, úgy a görögdinnye is többe fog kerülni, mint mondjuk két évvel ezelőtt. Hiszen „a termelési költségek mindenhol megemelkedtek. Ahhoz pedig, hogy Magyarországon biztosítva legyen a kifogástalan minőségű magyar áru, ahhoz a fogyasztói árakban is meg kell ennek látszódnia” – magyarázta Göcző Mátyás. Hozzátette, így lehet biztosítani, hogy jövőre se maradjunk magyar dinnye nélkül. Ugyanakkor nagy sokkélményre nem kell számítani a gyümölcspultnál, a Magyar Dinnyetermelők Szövetségének elnöke szerint ugyanis a tavalyihoz hasonló árakkal lehet majd számolni.

„Nem lepődünk meg a fagyi árán, akkor miért lepődünk meg a görögdinnye árán? 4-500 forint egy gombóc fagylalt, és 5 dekáról beszélünk”

– mondta a szakember, aki hozzátette, hogy ennyiért vásárolhatjuk meg kilóáron a dinnyét is.

És az van, hogy érdemes költeni a magyar fajtára, mert mint azt megtudtuk, sokkal izgalmasabb ízvilágú, mint a déli társai. Annak ellenére, hogy a hazai termelők nem dolgoznak az olasz, görög, spanyol konkurenciáiktól eltérő technikákkal – egyszerűen az ország klímája van ennyire jó hatással a gyümölcsre.

„Az éjszakáink lehűlnek 15-20 fok közé, ami a déli országokban nem jellemző, ott tartósan 20 fok fölött van a hőmérséklet – mesélte Göcző Mátyás. – A nappali és éjszakai hőmérsékletkülönbségből adódóan más a savcukorszintje a magyar árunak, ami sokkal fűszeresebb ízt eredményez, mint akár egy görög vagy egy olasz dinnye esetében.” Ha a tökéletes dinnyét keresed, akkor Lacházi Pál, a Syngenta dinnyeszakértője tanácsára érdemes hallgatni. Ő „a fényes, ép, sötétzöld héjszínű, sötétsárga aljú dinnyét” ajánlja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top