Gasztro

Két mennyei barackos édesség

Ha a lekvárfőzésen már túl is vagytok, de maradt még sárgabarack, akkor süssetek belőle sütit! Két fantasztikusan finom pitét hoztunk.

 

Marcipános-sárgabarackos pite 

Két mennyei barackos édesség

“Ilyenkor júliusban az ember csak kapkodja a fejét a piacokon, legalábbis én biztos. Csodaszép zsenge zöldségekkel, friss zöldfűszerekkel és zamatos gyümölcsökkel találkozunk mindenhol. Mindig nagy a dilemmám, hogy a szezon melyik »sztárját« válasszam. TG igazi nagy kedvence a sárgabarack, és mivel még idén a lekvárfőzésig nem jutottam el, gondoltam addig is »kárpótolom« egy pitével. Persze a lekvárfőzés sem maradhat el, a hétvégén vagy jövő héten mindenképpen szakítok rá időt, mert egy biztos, sárgabaracklekvár nélkül nem állhat a kamrapolcunk.

Ez a recept most a crumble és a klasszikus pite keveréke. Igazán nagyszerű, ahogy a két ropogós, ám textúrájában mégis különböző réteg között megbújik a már szinte lekvár állagúra sült sárgabarack és a melegtől folyóssá vált marcipán. Magában vagy akár egy kis vaníliával kikevert marcarponéval is tökéletes.”

Hozzávalók (24 cm-es tortafomához):

A tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 20 dkg marcipán
  • 80 dkg sárgabarack (kimagozva)
  • 2 evőkanál kristálycukor

A morzsához:

  • 6 dkg finomliszt
  • 6 dkg zabpehely
  • 6 dkg vaj
  • 4 dkg kristálycukor 

A recept az Ízből tíz blogon folytatódik.

Tejfölös bögrés pite sárgabarackkal

Két mennyei barackos édesség

“Nem vagyok nagy sütigyáros, de a sült gyümölcsöket és a tejtermékeket kifejezetten szeretem. Épp valami sárgabarackos édességet kerestem külföldi oldalakon, amikor ráakadtam az alábbira itt.

A szerző úgy gondolja, hogy ez egy német eredetű édesség, de gondolom, annyi köze van a németekhez, mint milánói sertésbordának az olaszokhoz… 

Kicsit változtattam a recepten aszerint, ahogy szerintem észszerű (na meg amit találtam itthon).

Mindegy, összességében egy nagyon könnyen elkészíthető pitét kaptam, amit még ebben a hőségben is szívesen fogyasztok.”

Hozzávalók egy 22 cm-es formához:

  • 2 bögre liszt
  • 2/3 bögre + 3 ek barna cukor
  • ½ tk sütőpor
  • ¼ tk só
  • 2 lime héja lereszelve
  • ¾ bögre hideg vaj, felkockázva (kb. 15 dkg) + a kenéshez
  • 2 tojás sárgája
  • kb. 9 db sárgabarack

A tejfölös krémhez:

  • 1 bögre tejföl
  • 2 tojás
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 lime leve
  • 6 ek. cukor
  • 1 ek. fahéj

A recept a Tetovált lány konyhája blogon folytatódik.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top