Marcipános-sárgabarackos pite
“Ilyenkor júliusban az ember csak kapkodja a fejét a piacokon, legalábbis én biztos. Csodaszép zsenge zöldségekkel, friss zöldfűszerekkel és zamatos gyümölcsökkel találkozunk mindenhol. Mindig nagy a dilemmám, hogy a szezon melyik »sztárját« válasszam. TG igazi nagy kedvence a sárgabarack, és mivel még idén a lekvárfőzésig nem jutottam el, gondoltam addig is »kárpótolom« egy pitével. Persze a lekvárfőzés sem maradhat el, a hétvégén vagy jövő héten mindenképpen szakítok rá időt, mert egy biztos, sárgabaracklekvár nélkül nem állhat a kamrapolcunk.
Ez a recept most a crumble és a klasszikus pite keveréke. Igazán nagyszerű, ahogy a két ropogós, ám textúrájában mégis különböző réteg között megbújik a már szinte lekvár állagúra sült sárgabarack és a melegtől folyóssá vált marcipán. Magában vagy akár egy kis vaníliával kikevert marcarponéval is tökéletes.”
Hozzávalók (24 cm-es tortafomához):
A tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg hideg vaj
- 6 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
A töltelékhez:
- 20 dkg marcipán
- 80 dkg sárgabarack (kimagozva)
- 2 evőkanál kristálycukor
A morzsához:
- 6 dkg finomliszt
- 6 dkg zabpehely
- 6 dkg vaj
- 4 dkg kristálycukor
A recept az Ízből tíz blogon folytatódik.
Tejfölös bögrés pite sárgabarackkal
“Nem vagyok nagy sütigyáros, de a sült gyümölcsöket és a tejtermékeket kifejezetten szeretem. Épp valami sárgabarackos édességet kerestem külföldi oldalakon, amikor ráakadtam az alábbira itt.
A szerző úgy gondolja, hogy ez egy német eredetű édesség, de gondolom, annyi köze van a németekhez, mint milánói sertésbordának az olaszokhoz…
Kicsit változtattam a recepten aszerint, ahogy szerintem észszerű (na meg amit találtam itthon).
Mindegy, összességében egy nagyon könnyen elkészíthető pitét kaptam, amit még ebben a hőségben is szívesen fogyasztok.”
Hozzávalók egy 22 cm-es formához:
- 2 bögre liszt
- 2/3 bögre + 3 ek barna cukor
- ½ tk sütőpor
- ¼ tk só
- 2 lime héja lereszelve
- ¾ bögre hideg vaj, felkockázva (kb. 15 dkg) + a kenéshez
- 2 tojás sárgája
- kb. 9 db sárgabarack
A tejfölös krémhez:
- 1 bögre tejföl
- 2 tojás
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 1 lime leve
- 6 ek. cukor
- 1 ek. fahéj
A recept a Tetovált lány konyhája blogon folytatódik.