Egy jó, forró leves tényleg képes belülről is átmelengetni minket. Ebben egyébként a marhahúsleves a befutó: a telt, hosszan főtt íz, pláne, ha vörösbor is társul hozzá, valamiért elképesztően otthonos, megnyugtató, ahogy mostanság mondanák, igazi komfortétel.
Az alábbi verziót a lencse teszi különlegessé – ettől nemcsak enyhe diós zamatot kap a leves, hanem sokkal laktatóbb is lesz!
Hozzávalók:
- 2 ek. olívaolaj
- 1 kiló marha tarja kockákra vágva
- 1 vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 4 répa meghámozva és felkarikázva
- 3 nagyobb zellerszár felvágva
- 1 és fél csésze lencse
- egy konzerv kockázott paradicsom
- 6 csésze marhahús alaplé
- 1 csésze száraz vörösbor
- 1 ek. szárított zsálya
- egy csipet cayenne bors
- 3 ek. tárkony
- só és bors
Elkészítés:
1. Egy nagyobb fazékban hevítsük olajat, pirítsuk meg rajta kicsit a hagymát és a fokhagymát, majd adjuk hozzá a kockára vágott marhahúst is! 5-10 perc alatt kérgesítsük a húst!
2. Adjuk hozzá a répát, a zellert, a lencsét és a paradicsomot majd öntsük fel az alaplével és a borral. Tegyük bele a fűszereket is!
3. A levest forraljuk fel, 45-60 percig hagyjuk rotyogni. Ellenőrizzük, hogy a lencse és a hús is megpuhult-e!