A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk.
Részletes leírás
Legszívesebben egész nap a tengerparton vagy egy árnyas balatoni strandon pihennénk, de arra még egy pár hetet várni kell, így marad a strand és a túlélő üzemmód. Mert enni persze ilyenkor is kell. Mi csupa gyors recepttel készülünk a hétvégére.
A menüt úgy állítottuk most össze, hogy ne kelljen sok időt tölteni a konyhában, és akár még strandolás mellett is el tudjátok készíteni, de lehet, hogy az lesz a legjobb, ha a levest, a sütit és a fagyit még ma este gyorsan elkészítitek, így a hétvégére már tényleg alig marad valami.
Málnaturmix
Hozzávalók:
50 dkg friss málna
2-3 evőkanál méz
1 evőkanál citromlé
5 dl natúr joghurt
Az alapanyagokat egy mérőedénybe tesszük, és botmixerrel turmixoljuk.
Vágd nagyobb darabokra a zöldségeket (paradicsom, kígyóuborka, paprika) és a kenyeret, majd locsold meg a borecettel és egy deci olívaolajjal. Tedd a keveréket hűtőbe egy éjszakára. Másnap öntsd fel a paradicsomlével, a vízzel, és turmixold össze. Ízesítsd sóval, borssal, kevés lime-lével.
Mascarponés rizottó
Hozzávalók 4 személyre:
1 fej vöröshagyma
2 ek. mascarpone
1 l alaplé
5 dkg (reszelt) parmezán
0,5 dl olívaolaj
2 dl tejszín
10 dkg vaj
1 dl fehérbor
1 gerezd fokhagyma
2 pohár (4 dl, más kerek szemű rizottórizs is megfelel) arborio
A hagymákat megfonnyasztjuk az olajon és a vaj felén, majd ráöntjük a rizst, és átforgatjuk. Ezután apránként hozzáadjuk az alaplevet, miközben a rizst folyamatosan kevergetjük. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a bort, a tejszínt és a mascarponét. Majd lehúzzuk a tűzről, és rátesszük a maradék vajat. 5-10 percig pihentetjük, majd rászórjuk a reszelt parmezánt.
Citrom reszelt héjával és mentalevelekkel megszórva tálaljuk.
Ami mellé ajánljuk: kacsával vagy libával isteni, de vegáknak grillezett gombával is beválhat.
Málnás brownie
Hozzávalók:
125 g vaj
100 g étcsoki
50 g tejcsoki
100 g cukor (nálam most barna cukor)
2 tojás
70 g liszt
25 g kakaópor
100-200 g málna
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és előkészítünk egy sütőformát (kb. 20×20-as): sütőpapírral béleljük ki. A vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a csokikockákat és a cukrot, és összeolvasztjuk. Kevergetjük közben, le ne égjen véletlenül a drága jó kis csokikánk. Egyesével belekeverjük a tojásokat, majd mehet hozzá a liszt és a kakaópor is. A végén hozzákeverjük a málna felét, és átöntjük a sütőformába. A tetejére rászórjuk a többi málnát. Kb. 30 percig sütjük, ha kicsit szilárdabbra szeretnénk, akkor 35 percig. Teljesen kihűlve tálaljuk.
Vaníliafagyi
Hozzávalók:
5 dl tej
5 dl tejszín
15 dkg cukor
1 tk. vaníliakivonat vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
1 csipet sót
Keverőtálba öntsd a tejet és tejszínt, robotgéppel alaposan keverd össze. Add hozzá a cukrot, a vaníliát és a sót, és keverd még néhány percet, de legalább addig, amíg érezhetően feloldódott a cukor.
Ha rendelkezel fagylaltkészítő géppel, akkor öntsd bele az összekevert krémet, indítsd el a gép utasításában szereplő programot. Gép hiányában öntsd lezárható dobozba, és fagyaszd legalább 4 órán át.
Tálkákba szedve kínálhatod tejszínhabbal vagy csokoládés öntettel, de a legjobb, ha a málnás brownie-val kínálod.
Gyors nyári saláta
Hozzávaló:
1 db paradicsom
1 db kápia paprika
1 db uborka
10 dkg feta
4 ek. fehérborecet
10 dkg rukkola
6 ek. olaj
csipetnyi só
A zöldségeket megmossuk, előkészítjük. A paradicsom csumáját kivágjuk, és felkockázzuk, a paprikát és az uborkát szintén kockára vágjuk. A rukkolával elkeverjük. Az öntetet botmixerrel elkeverjük, majd a salátával szintén elkeverjük. A fetát rámorzsoljuk, a kifliket megpirítjuk a salátához. TIPP: ha nem böjtölünk, ehetjük több kenyérrel, így a toszkán kenyérsalátát, a panzanellát készítjük el. Kenyér, uborka, paradicsom, fokhagyma, lila hagyma és az öntet (ld. a receptben). Bekever, pihentet fél órát, majd elfogyaszt.