Kész a baracklekvár, legszívesebben éjjel-nappal dinnyét ennénk, és már szinte az ereinkben is limonádé folyik, annyit megittunk idén, így a hétvégi menü tervezésekor is teljesen átadtuk magunkat a nyári hangulatnak. Irány a kert vagy a piac, és már készülhetnek is a szezonális finomságok!
Kókuszos amerikai palacsinta, áfonyaöntettel
Hozzávalók:
- 100 g liszt
- öntethez cukor
- 2 tojás
- 1 kk. sütőpor
- 250 ml kókusztej
- 100 g kókuszreszelék
- 30 g (olvasztott) vaj
- öntethez áfonya
- 1 ek. barna cukor
Keverjük össze a hozzávalókat: a lisztet, a sütőport, a kókuszreszeléket, a tojást, a barna cukrot, a megolvasztott vajat és a kókusztejet. Palacsintasütőben kevés vajon süssünk belőle lepényeket. (Nagyjából egy evőkanálnyi tészta egy lepény.) Tálaláskor szórjuk meg porcukorral! Az öntethez forraljunk fel 2-3 evőkanál áfonyát 2 evőkanál cukorral és egy evőkanál vízzel. Lehűtve öntsük a palacsintákra.
Gyömbéres–mentás sárgadinnyeleves kókusztejjel
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 4 dkg cukor
- 2 dl víz
- 2 dkg gyömbér
- 1 dl kókusztej
- fél lime
- 15 levél menta
- 1,2 kg meghámozott, kimagozott sárgadinnye
A vizet és a cukrot egy lábasba tesszük, addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad a vízben.
A sárgadinnyét feldaraboljuk, és egy nagyobb tálba tesszük. Ráöntjük az elkészített szirupot, hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a lime levét és a héját, a mentaleveleket, végül a kókusztejet. Az egészet botmixerrel pürésítjük. Hidegre hűtve tálaljuk.
Paradicsomos-édesburgonyás lepényke
Hozzávalók:
- 30 dkg édesburgonya, kockázva
- 8-10 szem koktélparadicsom felezve, vagy 2-3 kisebb paradicsom negyedelve
- 15 dkg csirkemellfilé, kockázva
- 15 dkg feta sajt, kockázva
- 1-2 kanál sűrű paradicsomlé
- 1 tk. friss, finomra aprított kakukkfű
- 1 csomag bolti leveles tészta (ha mirelit, nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra és használjunk sütőport)
- só, frissen őrölt bors
- 1-2 ek. olívaolaj
- 1 egész tojás
- 1 doboz tejföl
A sütőt melegítsük elő 180-190 fokra. A leveles tésztát terítsük ki, és sütőpapírostul tegyük egy sütőlemezre, tepsire. A feltét összes hozzávalóját (a paradicsomlé kivételével) tegyük egy nagyobb keverőtálba, sózzuk, borsozzuk és óvatosan forgassuk össze. Mielőtt ráborítanánk a tésztára, a tészta szélétől 3 cm-re egy késsel óvatosan (ne teljesen vágjuk át) karcoljunk egy keretet. Erre azért van szükség, hogy ez a sáv a sülés során szépen megemelkedjen és esztétikusabbá tegye a lepényünket. Ezt a peremet hagyjuk üresen, a többi részt kenjük meg a paradicsomlével és egyenletesen terítsük el rajta a tölteléket. A tojást verjük fel és kenjük meg vele a 3 centis üres keretet. 18-20 perc alatt süssük készre. Kikevert, hideg tejföllel kínálom.
Málnás túrókrémtorta
Hozzávalók:
- 12,5 dkg túró
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl édesített cukrászhab
- 1 kk. habfixáló
- 4-5 ek. porcukor
- kb. 16 babapiskóta
- kevés tej az áztatáshoz
- 2 maroknyi málna
Egy hosszúkás püspökkenyérforma alját vonjuk be folpackkal.
Keverjük össze a túrót a mascarponéval, majd a habfixáló hozzáadásával verjük fel kemény habbá a cukrászhabot. Forgassuk össze a kétféle krémet!
Töltsük a krémet a kibélelt formába, szórjuk rá a málnaszemeket, majd fektessük rá, szorosan egymás mellé, a tejben megforgatott babapiskótákat.
Tegyük néhány órára a hűtőszekrénybe, majd tálaláskor fordítsuk a feje tetejére, hogy a babapiskóta legyen alul.
Pisztáciafagyi
Hozzávalók:
- 10 dkg héjából kibontott sós pisztácia
- 5 dl tej
- 5 dl tejszín
- fél tk. vaníliaaroma vagy 1 rúd vanília kikapart belseje
- 15 dkg cukor
- 4 nagy tojássárgája
Daráld a pisztáciát durvára, vagy késsel vagdosd darabokra.
Tűzálló edényben tedd föl melegedni a tejet és a tejszínt. Lassú tűzön forrásig hevítsd, közben fakanállal gyakran keverd meg. Amint felforrt, vedd le az edényt a tűzről, és keverd el benne a fölaprított pisztáciát és a vaníliát. Ha kihűlt a keverék, tedd egész éjszakára a mélyhűtőbe.
Másnap a tojássárgákat keverd világosra a cukorral. A mélyhűtőből kivett tejszínes keverékhez óvatosan fakanállal add hozzá a tojássárgás cukrot. Nagyon lassan kezdd el ismét hevíteni a fagyit. Közben folyamatosan kevergesd, sűrűsödésig főzd. Vedd le az edényt a tűzről, hűtsd ki, majd legalább 2 órára tedd vissza a fagyasztóba. Fagylaltkészítő géppel is készítheted, akkor nincs szükség a fagyasztásra.
A pisztáciafagylaltot tejszínhabbal, csokoládéreszelékkel kínálhatod, de természetesen önmagában is kitűnő.
Narancsos-spenótos ceruzabab-saláta BBQ csirkeszárnyakkal
A BBQ páchoz:
- 1 dl ketchup vagy paradicsomlé
- 1 kisebb vöröshagyma, nagyon finomra aprítva
- 1 kisebb gerezd fokhagyma
- 1 ek. Worcestershire-szósz
- 2 ek. szilvalekvár (elhagyható) vagy 2 kanál barna cukor
- 1 ek. balzsamecet
- só, bors
- 6 csirkeszárny
A salátához:
- 40 dkg ceruzabab
- 2 egész narancs kifilézve, majd a visszamaradt rész leve kifacsarva
- 3 ek. olívaolaj
- 5 dkg bébiparaj
- fél tk. dijoni mustár
- 2 tk. lenmag, pirítva
- só, frissen őrölt bors
A páchoz az összes hozzávalót keverjük össze. Forgassuk bele a szárnyakat, és 5-10 órára tegyük hűtőbe. A sütőt melegítsük elő 180-190 fokra, majd 40-45 perc alatt, sütőpapírral bélelt tepsin süssük készre. A pácot kanalazzuk a szárnyakra. Közben egy lábosban forraljunk vizet. Finoman sózzuk, majd 4-5 perc alatt forrázzuk le a babot. Azonnal hűtsük le és csepegtessük le róla a vizet. Egy nagyobb keverőtálban a narancslevet keverjük ki a mustárral, majd óvatosan adagoljuk hozzá az olajat. Sózzuk, borsozzuk. Forgassuk bele a babot.Tálaláskor keverjük bele a kifilézett narancsszeleteket és a parajt. A kész csirkeszárnyak mellé kínáljuk. 2 adag lesz belőle.