Hétvégi menü nyári kedvenceinkből

nlc | 2017. Július 28.
Áfonya, málna, dinnye, paradicsom – mi másról is szólhatna e heti hétvégi menünk, mint a nyári friss gyümölcsökről és zöldségekről?! Színes, illatos és finom ételeket hoztunk!

Kész a baracklekvár, legszívesebben éjjel-nappal dinnyét ennénk, és már szinte az ereinkben is limonádé folyik, annyit megittunk idén, így a hétvégi menü tervezésekor is teljesen átadtuk magunkat a nyári hangulatnak. Irány a kert vagy a piac, és már készülhetnek is a szezonális finomságok!  

Kókuszos amerikai palacsinta, áfonyaöntettel

Hozzávalók:

  • 100 g liszt
  • öntethez cukor
  • 2 tojás
  • 1 kk. sütőpor
  • 250 ml kókusztej
  • 100 g kókuszreszelék
  • 30 g (olvasztott) vaj
  • öntethez áfonya
  • 1 ek. barna cukor

Keverjük össze a hozzávalókat: a lisztet, a sütőport, a kókuszreszeléket, a tojást, a barna cukrot, a megolvasztott vajat és a kókusztejet. Palacsintasütőben kevés vajon süssünk belőle lepényeket. (Nagyjából egy evőkanálnyi tészta egy lepény.) Tálaláskor szórjuk meg porcukorral! Az öntethez forraljunk fel 2-3 evőkanál áfonyát 2 evőkanál cukorral és egy evőkanál vízzel. Lehűtve öntsük a palacsintákra.

Gyömbéres–mentás sárgadinnyeleves kókusztejjel

 

Hozzávalók 4 adaghoz:

A vizet és a cukrot egy lábasba tesszük, addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad a vízben. 

A sárgadinnyét feldaraboljuk, és egy nagyobb tálba tesszük. Ráöntjük az elkészített szirupot, hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a lime levét és a héját, a mentaleveleket, végül a kókusztejet. Az egészet botmixerrel pürésítjük. Hidegre hűtve tálaljuk.

Paradicsomos-édesburgonyás lepényke

Hozzávalók:

A sütőt melegítsük elő 180-190 fokra. A leveles tésztát terítsük ki, és sütőpapírostul tegyük egy sütőlemezre, tepsire. A feltét összes hozzávalóját (a paradicsomlé kivételével) tegyük egy nagyobb keverőtálba, sózzuk, borsozzuk és óvatosan forgassuk össze. Mielőtt ráborítanánk a tésztára, a tészta szélétől 3 cm-re egy késsel óvatosan (ne teljesen vágjuk át) karcoljunk egy keretet. Erre azért van szükség, hogy ez a sáv a sülés során szépen megemelkedjen és esztétikusabbá tegye a lepényünket. Ezt a peremet hagyjuk üresen, a többi részt kenjük meg a paradicsomlével és egyenletesen terítsük el rajta a tölteléket. A tojást verjük fel és kenjük meg vele a 3 centis üres keretet. 18-20 perc alatt süssük készre. Kikevert, hideg tejföllel kínálom.

Málnás túrókrémtorta

Hozzávalók:

Egy hosszúkás püspökkenyérforma alját vonjuk be folpackkal.

Keverjük össze a túrót a mascarponéval, majd a habfixáló hozzáadásával verjük fel kemény habbá a cukrászhabot. Forgassuk össze a kétféle krémet!

Töltsük a krémet a kibélelt formába, szórjuk rá a málnaszemeket, majd fektessük rá, szorosan egymás mellé, a tejben megforgatott babapiskótákat.

Tegyük néhány órára a hűtőszekrénybe, majd tálaláskor fordítsuk a feje tetejére, hogy a babapiskóta legyen alul.

Pisztáciafagyi

 
 

Hozzávalók:

Daráld a pisztáciát durvára, vagy késsel vagdosd darabokra.

Tűzálló edényben tedd föl melegedni a tejet és a tejszínt. Lassú tűzön forrásig hevítsd, közben fakanállal gyakran keverd meg. Amint felforrt, vedd le az edényt a tűzről, és keverd el benne a fölaprított pisztáciát és a vaníliát. Ha kihűlt a keverék, tedd egész éjszakára a mélyhűtőbe.

Másnap a tojássárgákat keverd világosra a cukorral. A mélyhűtőből kivett tejszínes keverékhez óvatosan fakanállal add hozzá a tojássárgás cukrot. Nagyon lassan kezdd el ismét hevíteni a fagyit. Közben folyamatosan kevergesd, sűrűsödésig főzd. Vedd le az edényt a tűzről, hűtsd ki, majd legalább 2 órára tedd vissza a fagyasztóba. Fagylaltkészítő géppel is készítheted, akkor nincs szükség a fagyasztásra.

A pisztáciafagylaltot tejszínhabbal, csokoládéreszelékkel kínálhatod, de természetesen önmagában is kitűnő.

Narancsos-spenótos ceruzabab-saláta BBQ csirkeszárnyakkal

A BBQ páchoz:

A salátához:

A páchoz az összes hozzávalót keverjük össze. Forgassuk bele a szárnyakat, és 5-10 órára tegyük hűtőbe. A sütőt melegítsük elő 180-190 fokra, majd 40-45 perc alatt, sütőpapírral bélelt tepsin süssük készre. A pácot kanalazzuk a szárnyakra. Közben egy lábosban forraljunk vizet. Finoman sózzuk, majd 4-5 perc alatt forrázzuk le a babot. Azonnal hűtsük le és csepegtessük le róla a vizet. Egy nagyobb keverőtálban a narancslevet keverjük ki a mustárral, majd óvatosan adagoljuk hozzá az olajat. Sózzuk, borsozzuk. Forgassuk bele a babot.Tálaláskor keverjük bele a kifilézett narancsszeleteket és a parajt. A kész csirkeszárnyak mellé kínáljuk. 2 adag lesz belőle.

Exit mobile version