Már júliusban is volt egy-két hasonló hétvégi menü, mert akkor is inkább csak a strandon heverésztünk, de ez a mostani hét és hétvége még azokon a napokon is túltesz: már tényleg csak egy túlélő kánikula hétvégi menüt bír el. Könnyű, nyári receptek, amelyeket villámgyorsan el tudtok készíteni. Napozás és pancsolás után ennyi még biztos belefér.
Müzlis joghurt – jégkrémformában
Hozzávalók:
- egy marék bogyós gyümölcs (málna, áfonya, szeder)
- 1/4 csésze cukor
- 1 csésze görög joghurt
- méz ízlés szerint
- 1/4 csésze tej
- 3/4 csésze granola vagy más müzli
Főzzük fel a gyümölcsöt cukorral, míg szirupos, krémes masszát nem kapunk belőle (eperdarabok maradhatnak benne). Keverjük össze a joghurtot, a tejet és a mézet – ha nem találjuk elég krémesnek az állagát, adjunk hozzá még több tejet. Vegyük ki a joghurtos krém negyedét, és keverjük össze a granolával. Készítsük elő a jégkrémes formákat, és töltsünk az aljára egy keveset a joghurtos masszából. Rétegezzük rá a granolát, aztán a gyümölcsöt, és folytassuk ebben a sorrendben, míg a forma tetejére nem érünk. Helyezzük el a pálcikákat, és legalább 6 órán keresztül fagyasszuk.
Dinnyeleves pirított sonkával
Hozzávalók:
- 30 dkg sárgadinnye
- 30 dkg görögdinnye
- 20 dkg koktélparadicsom
- 6 bazsalikomlevél
- 1 ek. olívaolaj
- 3 ek. vörösborecet
- só, bors
- néhány szelet sonka
A dinnyék magjait eltávolítjuk, és a húsukat felkockázzuk. A koktélparadicsomot is feldaraboljuk. Mindent egy tálba adagolunk, és botmixerrel turmixoljuk. A sonkaszeleteket száraz serpenyőben néhány perc alatt megpirítjuk, majd felszeleteljük. A levest a sonkachipsszel tálaljuk.
Tonhalas csicseriborsó-saláta
Hozzávalók (12 adaghoz):
- 2 konzerv csicseriborsó, lecsöpögtetve, apróra vágva
- 2-3 paradicsom, apróra vágva
- 1/2 lila hagyma, aprítva
- 1 csokor friss petrezselyem, felaprítva
- 1 csokor friss menta, felaprítva
- 1/2 tk. citromhús
- 3 evőkanál citromlé
- 1 ek. olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma, kinyomva
- só, bors
- 2 konzerv tonhal, lecsepegtetve
A tonhal kivételével minden hozzávalót keverj össze egy nagy tálban. Végül púpozd a tonhalat a tetejére, és lazán keverd el a salátában. Fogyaszd pitával, pirítóssal, kuszkusszal vagy magában.
Citromos tiramisu
Hozzávalók:
- 450 g tejföl
- 1 dl tej
- 3 db citrom
- 2,5 dl habtejszín
- 110 g porcukor
- 250 g babapiskóta
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
a díszítéshez:
- 1 db citrom
- néhány levél menta
A citromokat 10 percig forró vízben áztatjuk, majd alaposan megmossuk. A tejfölt robotgéppel összekeverjük a porcukorral. Hozzáadjuk a citromok reszelt héját és kifacsart levét.
Felverjük a tejszínhabot, majd spatulával hozzákeverjük a tejfölös masszához. A tejet egy tálba öntjük, és hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét. A vaníliás tejbe mártogatjuk a babapiskótákat.
Egy nagyobb vagy több kisebb tálba rétegesen lerakjuk a krémet és a babapiskótát: egy réteg krém, egy réteg piskóta, egy réteg krém. Egészen addig rétegezzük, ameddig van krémünk, a lényeg, hogy a krémmel zárjuk. A tetejét citromkarikákkal, mentával és reszelt citrommal díszítjük.
A kész tiramisut 1 éjszakára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
Proseccós málnafagyi
Hozzávalók:
- 1/4 csésze cukor
- 3/4 csésze prosecco
- 5 csésze friss málna
Egy kisebb serpenyőbe öntsük bele a cukrot 1/4 csésze vízzel, és készítsünk belőle tiszta, folyékony cukorszirupot. Egy turmixgépben pürésítsük össze a málnákat, a cukorszirupot és a proseccót, majd öntsük a keverékeket tetszőleges jégkrémformába. Ha szükséges, szúrjunk pálcikát a jégkrémbe. Nagyjából 2 és fél óra alatt a fagyasztóban elkészülnek a jégkrémek, amiket máris élvezhetünk a vízparton ülve!
Avokádósaláta tükörtojással
Hozzávalók:
- 220 g bébispenót
- fél csésze áfonya
- 1 közepes avokádó, felkockázva
- 1/3 csésze főtt quinoa
- 1/4 csésze pörkölt tökmag
- 6 csík bacon
- 4 tojás
- 1/4 csésze almaecet
- 2 tk. méz
- fél tk. só
A spenótot, az avokádót, az áfonyát, a quinoát és a tökmagot keverd össze egy nagy tálban. Süsd ropogósra a baconszalonnát, majd ha kihűlt, morzsold kis darabokra. A serpenyőben maradt zsiradékon készíts a tojásokból tükörtojást. Oszd el négyfelé a salátát, és mindegyik adag tetejére tégy egy kis bacont és 1-1 tojást. Az almaecetet, a mézet és a sót keverd össze. Ha maradt még egy kis zsiradék, keverd azt is hozzá, majd locsold a dresszinget a salátára. Jó étvágyat hozzá!