Lehetne hosszan sorolni a szuper nyári süteményeket: a málnás brownie, a szedres pite és a barackos kocka is isteni finom, de most a nagy melegben inkább olyan nyári édességeket hoztunk, melyek hűsítenek is egy kicsit.
Villámgyors málnafagyi
Hozzávalók:
- 2 evőkanál cukor
- 1 db citrom
- 2 dl habtejszín
- 4 dl natúr joghurt
- 30 dkg málna
A málna felét turmixoljuk össze a cukorral, a joghurttal, fél citrom lereszelt héjával és pár csepp citromlével. A gyümölcs másik felét villával nagyon enyhén törjük össze, így keverjük a turmixolt részhez. Keverjük hozzá a habbá vert tejszínt. Hűtsük le a krémet, készítsük el fagyigépben. Ennek hiányában tegyük rögtön a mélyhűtőbe, és félóránként botmixerrel keverjük át alaposan, amíg meg nem fagy. Ebben az esetben a gyümölcsdarabokról le kell mondanunk, de úgy is nagyon finom lesz.
Gyömbéres barackfagylalt
Hozzávalók:
- 1 citrom
- 3-4 cm gyömbér
- 3 dl habtejszín
- 2 dl (sűrű) natúr joghurt
- 20 dkg barack
A barackot hámozzuk meg, magozzuk ki. Turmixoljuk simára, a gyümölcs érettsége szerint édesítsük cukorral vagy édesítővel a krémet, adjunk hozzá citromlevet és ízlés szerint frissen reszelt gyömbért. A joghurtot ízlés szerint édesítsük, a tejszínt verjük fel habnak. Keverjük össze a tejszínt és a joghurtot. Tegyük a krémet egy tálba, majd szabálytalan alakzatban csorgassuk bele a barackos részt, villával “kócoljuk” meg, hogy márványos legyen a minta. Tegyük szilárdulásig mélyhűtőbe. 10 perccel tálalás előtt vegyük ki a mélyhűtőből, fagylaltkanállal gombócoljuk.
Banánhajó
Hozzávalók 1 főre:
- 1 db banán
- 2-3 gombóc fagylalt – pl. 2 vanília, 1 csoki
- tejszínhab
- olvasztott csoki / csokiszirup
A banánt hosszában kettévágjuk, és egy tányérra tesszük. Rákanalazzuk a fagylaltokat, frissen felvert tejszínhabot nyomunk mellé, és csokisziruppal locsoljuk meg. Azonnal tálaljuk.
Palacsinta karamellszósszal, vaníliafagyival és áfonyával
Hozzávalók:
A palacsintához:
- 3 tojás
- 20 dkg liszt
- 1,5 dl szódavíz
- 2 dl tej
- csipet só
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál olaj
A karamellszószhoz:
- 20 dkg cukor
- 3,4 dl habtejszín (nem felverve)
- 4 dkg vaj
- vaníliafagylalt
- áfonya
A karamellszószhoz a cukrot egy vastag aljú lábas aljába szórjuk egy rétegben, és közepes lángon melegítjük. Ahogy elkezd olvadni, karamellizálódni a cukor, rászórunk még egy kis cukrot, és így haladunk szépen, míg az összes cukrot hozzá nem adtuk. Közben egy másik lábaskában felforrósítjuk a 3,4 dl tejszínt, és készenlétben tartjuk. Ha szépen karamellizálódott az összes cukor, akkor – folyamatos kevergetés mellett – hozzáadjuk a tejszínt, és kevergetjük közepes vagy annál kisebb lángon, míg teljesen el nem olvad a kicsit összeugrott karamell a tejszínben. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről, hozzákeverjük a vajat, és hűlni hagyjuk.
A palacsintához a száraz anyagokat egy tálban összemérjük, majd a tej felét és a tojásokat hozzáadva sima masszát keverünk belőle. Arra vigyázzunk, hogy csomómentes legyen. Óvatosan kevergetve hozzáadjuk a többi tejet, majd a szódavizet, végül az olajat is. 20 percre félretesszük pihenni, majd a palacsintákat egyenként kisütjük. Ha kész, összehajtogatjuk őket, vaníliafagyit adagolunk mellé, meglocsoljuk karamellszósszal, és áfonyát is kínálunk hozzá.
Citromos-málnás pavlova
Hozzávalók:
- 5 tojásfehérje
- 1/4 teáskanál borkősav
- 1 és 1/4 csésze kristálycukor
A tetejére:
- 2 csésze zsíros habtejszín
- 1/2 csésze porcukor
- 3/4 csésze citromkrém
- 3/4 csésze málnalekvár
- 2 csésze friss málna
- 2 evőkanál frissen reszelt citromhéj
Egy tálban verjük fel a tojásfehérjét és a borkősavat a kristálycukorral, míg kemény habot nem kapunk. Két sütőpapírral bélelt sütőben rajzoljunk egy tányér segítségével egyforma méretű köröket, majd fordítsuk meg a papírokat, hogy a tinta látható legyen, de ne érintkezzen a krémmel. Oszlassuk el egyenletesen a tésztát a két azonos méretű körben. 120 fokos, előmelegített sütőben süssük meg a habot 60-75 perc alatt. (Akkor jó, ha a széle már kezd aranybarna lenni.)
A krémhez verjük fel a tejszínt a porcukorral, míg könnyed habot kapunk. Adjuk hozzá a citromkrémet és a málnalekvárt – forgassuk óvatosan össze.
Az első réteg “tortalapra” halmozzuk rá a krém felét, szórjuk meg málnaszemekkel és egy evőkanál citromhéjjal. Ismételjük a második rétegnél.
Áfonyás cobbler
Hozzávalók egy közepes tepsihez:
- 15 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 10 dkg kristálycukor
- 2 evőkanál a tetejére
- 1 teáskanál sütőpor
- 10 dkg vaj
- 2 tojás
- 1,5 dl tejszín
- 50 dkg gyümölcs
- 1 púpos evőkanál keményítő vagy kukoricaliszt
- 2-3 evőkanál ragacsos barna cukor, ha a gyümölcs nem elég édes
- fűszerek ízlés szerint
A lisztet elkeverjük sütőporral és a vajjal, majd a tojást elkeverjük a cukorral és a tejszínnel, és hozzáadjuk a liszthez. A gyümölcsöket egy kivajazott tepsibe tesszük, majd elkeverjük a cukorral és a keményítővel. A tésztát rákanalazzuk a gyümölcsökre, majd 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük.
Tipp: A tészta lágyabb lesz, ha a tojást szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, és úgy adjuk a lisztes keverékhez.
Tipp2: Adj a sütihez fagyit!
Szedres-almás rácsos pite
Hozzávalók 12 szelethez:
- 20 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- fél csomag sütőpor
- 7 dkg porcukor
Töltelék:
- szóráshoz, fahéjas cukor
- 1 db (kenéshez) tojás
- 1 kiskanál fahéj
- 1 db citrom reszelt héja
- 60 dkg (hámozva, apró kockákra vágva) alma
- 3 evőkanál darált keksz
- 2 evőkanál sárgabaracklekvár
- 15-20 db szeder
Elkészítés
A lisztet a vajjal/margarinnal, a porcukorral és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy kb. 22 cm átmérőjű piteformát, a felesleges részeket levágjuk. 15 percre hűtőbe tesszük, közben a sütőt 190 °C-ra melegítjük. A tészta tetejére akkora sütőpapírt fektetünk, hogy teljesen beborítsa, és valamilyen nehezékkel (bab, rizs stb.) megtöltjük a formát. Így sütés közben nem púposodik fel, és az oldalán is a helyén marad (ezt hívják vakon sütésnek). Így tesszük a sütőbe kb. 15 percre, amíg a tészta széle világosbarna lesz. Kivesszük a sütőből, és a magokat a sütőpapírral együtt kiemeljük (legközelebb újra használható, de fogyasztásra már nem alkalmas). Ekkor a tészta alja még nyers, ezért pár percre még visszatesszük, majd kivesszük. Amint langyosra hűlt, tetszés szerint tölthetjük. A leeső tésztarészt a piték tetejéhez vagy rácsozáshoz elhasználhatjuk, ha nincs szükség rá, kis kekszeknek megsüthetjük.
Az alapot elkészítjük, az alapreceptben leírtak szerint elősütjük, a leeső részeket félretesszük, abból lesz rács a tetején. A hozzávalókat – a szeder kivételével – tálba mérjük, óvatosan összekeverjük, és az előkészített piteformába simítjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk, csíkokra vágjuk. Megkenjük a felvert tojással, a tölteléket berácsozzuk vele. A rácsok közé 1-2 szem szedret nyomunk, a rácsokat fahéjas kristálycukorral megszórhatjuk. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Sárgabarackos galette levendulafagylalttal
Hozzávalók a galette-hez (18 cm átmérő):
- 180 g liszt
- 1 csapott ek. cukor
- csipet só
- 125 g hideg vaj
- 1-3 ek. hideg víz
- csipet szárított levendula
- 300 g sárgabarack
Hozzávalók a levendulafagylalthoz:
- csipet só
- 200 ml teljes tej
- 2 tojássárgája
- 200 ml habtejszín
- 200 ml cukrozott sűrített tej
- 4 púpos tk. szárított levendula
Elkészítés
A fagylalthoz a tejszínt a tejjel és a sűrített tejjel egy lábasban forráspontig melegítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a levendulát, hűlni hagyjuk legalább 20 percig, majd a tejszínes keveréket leszűrjük. Belekeverjük a tojássárgákat és a csipet sót. A tűzhelyre visszatéve alacsony lángon néhány percig főzzük. A masszát hagyjuk teljesen kihűlni. Mélyhűtőbe tesszük, majd megszilárdulásig néhány alkalommal botmixerrel átkeverjük.
A galettéhez a lisztet a cukorra és a csipet sóval elkeverjük, hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, kezünkkel elmorzsoljuk. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy a tészta összeálljon. Folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük 1 órára.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A sárgabarackot felszeleteljük.
A tésztát kivesszük a hűtőből, nagyjából kör formájúra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Ráhalmozzuk a sárgabarackot úgy, hogy a szélén kb. 3-4 cm-es sávot hagyjunk szabadon. A tészta üresen maradt részét szépen hajtsuk fel körben. Szórjuk meg egy csipet levendulával. Tegyük a sütőbe, 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.
A még meleg galettét levendulafagylalttal tálaljuk.