Most egyetek paradicsomot, ne télen!

nlc | 2017. Augusztus 08.
Ha szeretitek a paradicsomot, akkor most van itt a ti időtök! Össze sem lehet hasonlítani a friss nyári és a téli – sokszor íztelen – paradicsomot, tehát ha szeretitek, akkor most érdemes mindenhez paradicsomot enni.

Itt a rengeteg friss paradicsom, amire már legalább annyira vártunk, mint májusban a friss eperre. Mert bár a cukkini is nagy kedvencünk lett az utóbbi időben, a zöldségek közt azért még mindig a paradicsom a legnagyobb nyári favorit. Ki tud ellenállni egy jó lecsónak, vagy egy gyors bruschettának? És akkor a házi aszalt paradicsomról és a saját készítésű ketchupról még nem is beszéltünk. Hoztunk néhány szuper paradicsomos receptet, hogy akár minden napra jusson valami, mert 

 

Paradicsomos–húsos pite

Hozzávalók a tésztához:

A töltelékhez:

A tésztához első körben egy nagyobb keverőtálban összemorzsoljuk a vajat a liszttel. Gyorsan dolgozzunk, ne melegedjen túl a tészta. Adjuk hozzá a víz kétharmadát, finoman sózzuk, és pár perc alatt gyúrjuk össze. Csomagoljuk frissen tartó fóliába, és fél órára tegyük hűtőbe. Közben egy serpenyőben hevítsünk olajat. Rászórjuk a hagymát, pár perc alatt megpároljuk. Ráreszeljük a fokhagymát, hozzákeverjük a darált húst, és fehérre pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk kihűlni. A pihentetett tésztát kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, és kibélelünk vele egy 24 cm átmérőjű piteformát. Akkor jó a méret, ha 1-2 centivel túlnyúlik a forma peremén. (Ha nincsen, akkor használhatunk egy hőálló nyelű serpenyőt is. Ebben az esetben sütőpapírral béleljük.)

Megszurkáljuk villával, és 10 percig elősütjük. A legjobb, ha száraz babbal béleljük ki és úgy sütjük, hogy a tészta ne hólyagosodjon fel. Közben egy keverőtálban a tojást kikeverjük a tejszínnel, reszelt sajttal és a tejföllel. Fűszerezzük sóval, borssal, finomra aprított bazsalikommal. Hozzáforgatjuk a húsos, kihűlt alapot, és az egészet beleöntjük az elősütött tésztába. A paradicsomokat és a mozzarellagolyókat beleszórjuk, és 40 percig sütjük. Langyosra hűtve tálaljuk.

Csirkés–zöldséges pite

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • csipetnyi só
  • 2 tojás
  • 12 dkg vaj
  • 0,5 dl víz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • ízlés szerint só
  • 2 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 ek. olaj
  • ízlés szerint kakukkfű
  • 3 paradicsom
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 1 közepes cukkini
  • 20 dkg csirkemellfilé

A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, 2-3 perc alatt kézzel összegyúrjuk. Gömböt formázunk belőle, folpackkal lefedjük, 1 órára vagy a további felhasználásig hűtőbe tesszük. A felkockázott hagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockákra vágott csirkehúst, pár percig pároljuk, beletesszük a felkarikázott cukkinit, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szárított kakukkfűvel.

5 percig nagy lángon pirítjuk a keveréket, és hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot. A tojásokat felverjük, sózzuk, és hozzáreszeljük a sajtot. 26 centiméteres, vajjal kikent piteformába nyújtjuk a tésztát, a tojásos keveréket a raguhoz keverjük, és a formába szedjük. 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

Panzanella (olasz kenyérsaláta)

Hozzávalók 4 főre:

  • só, frissen őrölt fekete bors
  • 6 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 fej lila hagyma
  • 8-10 friss bazsalikomlevél
  • 4 érett paradicsom
  • 200 g uborka
  • 300 g vastagabb héjú száraz kenyér
  • 4 ek. fehérbor ecet

A kenyeret nagyobb kockára vágjuk, és 1-2 percig hideg vízben ázni hagyjuk. (Lehet, hogy kevesebb idő is elég, ez a kenyér textúrájától függ.) Ezután leszűrjük, alaposan kinyomkodjuk, és egy keverőtálba rakjuk.

A lila hagymát megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük, az uborkát 1-2 mm vastag karikákra, a paradicsomot falatnyi darabokra vágjuk.

A zöldségeket, a bazsalikomlevelekkel, a fehérborecettel és az olívaolajjal a kenyérhez adjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd az egészet óvatosan összeforgatjuk, és azonnal tálaljuk.

Paradicsomos–mascarponés fusilli bazsalikommal

Hozzávalók:

  • 2 gerezd (reszelt) fokhagyma
  • 25 dkg koktélparadicsom
  • 40 dkg-os hámozott, darabolt paradicsomkonzerv
  • 20 dkg mascarpone
  • 1,5 dl passzírozott paradicsom
  • 30 dkg csirkemell
  • 1 csokor aprított bazsalikom
  • kevés olívaolaj
  • só, bors
  • 50 dkg fusili tészta

A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és forró serpenyőben néhány perc alatt megsütjük. A serpenyőből kivéve tányérra tesszük, kisebb darabokra vágjuk.

A koktélparadicsomokat egy tepsibe helyezzük, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, és 220°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre.

Közben egy serpenyőben a reszelt fokhagymát olívaolajon megfuttatjuk. Hozzákeverjük a hámozott, darabolt paradicsomot, valamint a passzírozott paradicsomot is. Sózzuk, borsozzuk. Néhány percig főzzük, végül belekeverjük a mascarponét.

A szósz elkészítése közben a tésztát lobogó, sós vízben harapható állagúra főzzük. A paradicsomos-mascarponés szószhoz a tészta főzőlevéből adunk 2-3 evőkanállal, majd a kifőtt tésztát, a csirkemellet és az aprított bazsalikomot is hozzáadjuk. Az egészet jól elkeverjük. 

A sütőből kivett koktélparadicsomokat tálaláskor halmozzuk a tésztára.

 

Paradicsomleves

Hozzávalók:

  • 1,5 kg friss paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 tk. olívaolaj
  • 1 tk. balzsamecet
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. cukor
  • 2-3 bazsalikomlevél
  • ízlés szerint só, bors

Mosd meg a paradicsomokat, kockázd, vágd ki a fehér részt. Nagyobb edénybe tölts annyi vizet, amennyi éppen ellepi a paradicsomdarabokat. Sóval meghintve főzd puhára. A paradicsomleveshez a megfőtt paradicsomot szűrőn keresztül préseld át, hogy a héj és a magok fönnmaradjanak. A paradicsomlevet tedd félre.

Közben pirítsd meg az olajon a felkockázott vöröshagymát, öntsd fel a paradicsomlével, adj még hozzá kevés vizet. Préseld bele a fokhagymát, ízesítsd a cukorral, a balzsamecettel, ha szükséges, sózd, borsozd. Főzd 10-15 percig, amíg kissé visszasűrűsödik. Ha édesen készíted a krémes paradicsomlevest, a bazsalikom helyett kevés petrezselyemzölddel ízesítsd.

Az elkészült paradicsomlevest tányérokba szedve kínáld. A sós változat esetén kínálj a leves mellé sajtot, pirított kenyérkockákat vagy ropogósan friss bagettet.

Paradicsomos töltött padlizsán

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1 nagyobb padlizsán
  • 3 ek. olaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 35 dkg darált sertéshús
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • fél tk őrölt kömény
  • 1 dl paradicsomlé
  • 1 ek. zsemlemorzsa
  • 2 ek. sós földimogyoró
  • só, frissen őrölt bors

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A padlizsánt hosszában vágjuk ketté. Kanalazzuk ki a belsejét, daraboljuk fel. Egy serpenyőt hevítsünk fel, locsoljuk meg az olajjal és pirítsuk meg rajta a hagymát. Finoman sózzuk. Reszeljük rá a fokhagymát, fűszerezzük a köménnyel, majd adjuk hozzá a húst és a padlizsán felaprított belsejét. A hús kifehéredéséig kevergessük. Adjuk hozzá a paradicsomlevet és a petrezselyem kétharmadát. Forraljuk 1-2 percig. A mogyorót és a zsemlemorzsát pirítsuk aranysárgára egy serpenyőben, majd a maradék petrezselyemmel egy konyhai aprítóban zúzzuk morzsásra az egészet. A tölteléket adagoljuk a padlizsánba, szórjuk meg a morzsával és 20-23 perc alatt süssük készre. Morzsa helyett használhatunk sajtot is. (kb. 10 dkg).

Ázsiai gazpacho

Hozzávalók:

  • 8 paradicsom, meghámozva, feldarabolva
  • 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 1/4 csésze lilahagyma, felaprítva
  • 2 tk. reszelt gyömbér
  • 2 ek. thai bazsalikom
  • másfél ek. koriander
  • 2 ek. növényi olaj
  • 2 ek. rizsecet
  • 2 lime leve
  • 3 közepes uborka, kis kockákra vágva

A paradicsomot, a fokhagymát, a lila hagymát, a gyömbért, a bazsalikomot, a koriandert, az olajat és az ecetet mind tedd egy turmixgépbe és turmixold össze! Keverd hozzá az apróra vágott uborkát, majd lefedve tedd be a hűtőbe 2 órára. Fogyasztás előtt ízlés szerint sózd. Jó étvágyat!

Paradicsomos–édesburgonyás lepény

Hozzávalók:

  • 30 dkg édesburgonya, kockázva
  • 8-10 szem koktélparadicsom felezve, vagy 2-3 kisebb paradicsom negyedelve
  • 15 dkg csirkemellfilé, kockázva
  • 15 dkg fetasajt, kockázva
  • 1-2 kanál sűrű paradicsomlé
  • 1 tk. friss, finomra aprított kakukkfű
  • 1 csomag bolti leveles tészta (ha mirelit, nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra és használjunk sütőport)
  • só, frissen őrölt bors
  • 1-2 ek. olívaolaj
  • 1 egész tojás
  • 1 doboz tejföl

A sütőt melegítsük elő 180-190 fokra. A leveles tésztát terítsük ki, és sütőpapírostól tegyük egy sütőlemezre, tepsire. A feltét összes hozzávalóját (a paradicsomlé kivételével) tegyük egy nagyobb keverőtálba, sózzuk, borsozzuk és óvatosan forgassuk össze. Mielőtt ráborítanánk a tésztára, a tészta szélétől 3 cm-re egy késsel óvatosan (ne teljesen vágjuk át) karcoljunk egy keretet. Erre azért van szükség, hogy ez a sáv a sülés során szépen megemelkedjen és esztétikusabbá tegye a lepényünket. Ezt a peremet hagyjuk üresen, a többi részt kenjük meg a paradicsomlével és egyenletesen terítsük el rajta a tölteléket. A tojást verjük fel és kenjük meg vele a 3 centis üres keretet. 18-20 perc alatt süssük készre. Kikevert, hideg tejföllel kínálom.

 

“Pizza” kenyérből

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg fehér kenyér (lehet szikkadt is) 
  • 4 dl paradicsompüré
  • 20 dkg koktélparadicsom
  • 25 dkg mozzarella
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • tengeri só
  • extra szűz olívaolaj 
  • friss bazsalikom a tálaláshoz

A felszeletelt kenyereket szorosan helyezzük egymás mellé tűzálló tálba. Locsoljuk meg olívaolajjal, előmelegített sütőben grillezzük elő világos aranybarnára. Vegyük ki a sütőből, dörzsöljük be a fokhagymával. A paradicsompürét keverjük el sóval, borssal, kenjük meg vele a kenyérszeleteket, osszuk el rajta a negyedelt koktélparadicsomokat, kézzel morzsoljuk rá a mozzarella sajtot (egyenletesebben tudjuk így elosztani, mint ha karikákra szelve tennénk rá), majd tegyük vissza sülni 15 percre. Friss bazsalikommal szórva kínáljuk. Ízlés szerint gazdagíthatjuk extra feltétekkel.

Padlizsános lecsó

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg lecsónak való paprika 
  • 50 dkg padlizsán
  • 50 dkg lédús paradicsom
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 tk. őrölt piros paprika
  • olívaolaj

Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg olívaolajon. Adjuk hozzá a felkockázott padlizsánt, kicsit pirítsuk le, majd adjuk hozzá a kicsumázott, felkarikázott paprikát. Szórjuk meg pirospaprikával, az aprított fokhagymával, öntsünk alá 1 dl vizet, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, lefedve főzzük 25-30 perc alatt készre a lecsót. Aki szereti, tehet bele felkarikázott kolbászt is! Friss kenyérrel tálaljuk. 

 

Exit mobile version